Искат данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Искат данък върху пенсиите на работещите пенсионери | StandartNews.com

София. Пенсионерите, които все още работят, да плащат 10% данък и върху пенсиите си - това предложение обсъди днес работната група по пенсионната реформа, която заседава всеки вторник в Министерството на труда и социалната политика.

Идеята дойде от Асоциацията на индустриалния капитал. Мотивите им са, че подобна практика се прилага в много европейски държави. Зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов уточни пред медиите, че освен в България пенсиите не се облагат само в Литва, Унгария и Словения. Той напомни, че и в България до 1997 г. е имало ограничения за доходите на работещите пенсионери, но Конституционният съд е сложил край на тази практика. Пълният вариант на предложението е или да има 10% данък върху общия размер на двата дохода – пенсия и заплата или да се получава по избор само пенсия или само заплата.

Аргументите против облагането на пенсиите с данък са най-вече ниските доходи в страната и липсата на необлагаем минимум.

Като стимул за пенсионерите да работят се предлага да получават по-голям коефициент от общия за всяка допълнителна година трудов стаж. 

На заседанието работодателските организации поискаха да се изравни съотношението, в което работникът и работодателят плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а бизнесът отдавна настоява то да стане 50:50, както беше планирано в началото на пенсионната реформа през 2000 г. 

По време на заседанието социалното министерство е предложило, ако се приеме идеята за плавен ръст на осигуровките за пенсия и безработица с 4.5 % за 12 години, тогава да не се увеличава осигурителната вноска за втора пенсия в частните пенсионни фондове от 5% на 7% през 2017, както предвижда Кодексът за социалното осигуряване. Аргументът е, че така много рязко ще бъде увеличена осигурителната тежест върху работниците и бизнеса.

Според социалното министерство текстът, разписан в КСО, предвижда именно увеличение на вноската за втора пенсия с два пункта за сметка на осигурените, а не за сметка на намаляване на вноската в държавното осигуряване.

При плавен ръст на осигуровките за пенсия и безработица в държавното осигуряване до 2027 година допълнителните приходи в НОИ се оценяват на 1.7 млрд. лева, а загубите за универсалните пенсионни фондове от замразяването на вноската на 731 млн. лева.

Конкретни решения на заседанието не са взети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай