Искаме нова отсрочка за млечните ферми

Искаме нова отсрочка за млечните ферми | StandartNews.com

Страната ни ще поиска нова отсрочка, така че да не бъдат затворени млечните ферми, които не отговарят на европейските изисквания. В края на следващата седмица ще приключи одитът на експертите от Европейската комисия, които трябва да установят напредъка на страната ни при изпълнение на правилата на ЕС за производство на мляко, обясниха от земеделското министерство.

След това в зависимост от оценката, която те направят, страната ни ще реши дали да поиска година или още 24 месеца амнистия за животновъдните стопанства, които не покриват изискванията на общността. Според договорките с Брюксел те трябва да бъдат затворени в края на тази година. Фермерите получиха вече две такива отсрочки. Въпреки това по данни на агроведомството в момента 30 000 ферми продължават да работят в условия, недопустими за Евросъюза.

Ако не получим отсрочка и фермите не покрият изискванията, ще трябва да бъдат закрити от 1 януари 2014 г. Затова те ще са доволни, ако страната ни успее да измоли още една отсрочка. Според експерти, ако поискаме ново удължаване на срока за животновъдите, то ще бъде одобрено от Европа. Млякото на неотговарящите ферми обаче може да се преработва само в България и да се продава единствено в рамките на страната. Мандрите, които работят с неотговарящото мляко, пък могат да го превръщат единствено в сирена с дълъг срок на зреене, но не и да го продават като прясно или кисело мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай