Инж. Кремен Георгиев разкри защо централите на въглища са ни най-важни

Преходът от въглища към по-екологични алтернативи изисква съвместни действия от страна на дружествата и държавата!

Инж. Кремен Георгиев разкри защо централите на въглища са ни най-важни | StandartNews.com

„Централите, произвеждащи енергия от въглища, са толкова важни в момента, колкото никога до сега. Колкото и да се говори, че трябва да премахнем въглищата, не мисля, че сега е моментът да се отказваме от единственото гориво, с което разполагаме в изобилие и ни подсигурява поносима цена на електрическата енергия, както и възможност за износ, благодарение на който се събират пари в държавата, част от които отиват за компенсации.“ каза инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Коментарът на енергийния експерт бе във връзка с преговорите с Европейската комисия за отмяна на поетия от страната ни ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година, което според много експерти означава почти пълно закриване на въглищната енергетика. Страната ни ще се опита да удължи живота на въглищните централи до 2038 година, което според инж. Кремен Георгиев е реалистичен срок, който би ни гарантирал енергийна сигурност и независимост.

„Нека дам един пример. Средната цена на електрическата енергия на българската борса за януари е 266 лева. Цена, която не покрива себестойността на нито една българска Централа.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът допълни, че не бива да се забравя, че в България работят и ТЕЦ-ове на природен газ, за които 80% от разходите са за природен газ, който в някои месеци дори надхвърляше цената на електрическата енергия.

„Масово българските централи работят на загуба, но въпреки всичко успяват да намерят дали собствени средства, или заемни, за да реализират зелени проекти под различна форма. Единствената цел на всички е да удължат живота на дружествата възможно най-дълго и освен да подсигурят необходимите количества електрическа енергия, те допринасят и за заетостта в някои райони.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът даде за пример ТЕЦ Бобов Дол, за който е прочел, че преди няколко дни е стартирал не само на хартия, а и на дела, проект за строителство на голям фотоволтаичен парк.

„В информацията, на която попаднах, бе посочено, че ТЕЦ Бобов Дол има 1000 служители, близките мини имат още 1000. Ясно е, че покрай дейността на подобни големи дружества в района са се сформирали и по-малки фирми, които са основали своята дейност на работата на ТЕЦ Бобов Дол. Говоря за транспортни компании, ремонтни и други подобни. В тази връзка мога да направя заключение, че вероятно над 3 000 семейства в района са зависими и разчитат на хляба си благодарение на работата на ТЕЦ Бобов Дол. Със сигурност реализирането на проект за соларен парк като продължение на работата на дружеството е начинание, което би спомогнало да задържи заетостта в района и след края на въглищата. Другите въглищни централи е добре също да помислят за подобни стъпки.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът поясни, че във въгледобива и в централи на въглища в страната са заети десетки хиляди българи, за чиято съдба трябва да се вземат решения с помощта на политиците.

„Дружествата не могат сами да осигурят възможност за преквалификация на абсолютно всички заети. Много важно е и държавата да се включи в този процес. Преходът от въглища към по-екологични алтернативи изисква съвместни действия от страна на дружествата и държавата!“ каза инж. Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай