Инвеститорите чакат работещо правителство

Инвеститорите чакат работещо правителство | StandartNews.com

София. Чуждите инвеститори изчакват, преди да вкарат свежи пари в държавата, защото искат работещо правителство. А именно от инвестициите зависи раздвижването на икономическата среда у нас, смята българският бизнес. Чисто икономически е важно час по-скоро да се стигне до стабилен политически баланс, смята Васил Райчев от Българска ритейл асоциация. Според него е безумие да се върви към нови избори, защото хората вече са казали какво искат по време на предишния вот.

Ново гласуване ще струва и пари на държавния бюджет, каза Васил Райчев. Има инвеститори, които вече са взели решение да инвестират на българския капиталов пазар, но са в изчаквателна позиция до съставяне на стабилен кабинет, каза Благовест Крачев, брокер в ИП "Карол". Бързо съставяне на правителството ще има положителен ефект върху капиталовия пазар, допълни той.

Ситуацията на свободно падане на българската икономика трябва да бъде прекратена час по-скоро, заяви и шефът на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов. Според него е чудесна идеята за създаване на програмно правителство, което да работи за решаване на основните икономически проблеми и за стабилизиране на бизнес средата у нас.

Липсата на правителство задълбочава несигурността и кара не само чуждите инвеститори да отлагат проектите си, но и хората вътре в страната да отлагат големите си покупки, смята Васил Райчев. Според него при това положение няма как да се стигне до откриване на нови работни места, което всъщност е разковничето за решаване на най-сериозните проблеми в страната.

"Важно е да има правителство и управление, което да е общоприето. Да има подкрепата на народа и да работи в негова изгода. Няма значение кои политически сили ще влязат в него. Важно е те да работят за общия интерес на държавата", заяви Райчев. Според него новият кабинет трябва да има обща идея, която да се преследва, и тя да е възможно най-бързо възстановяване на икономиката и откриване на нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай