Инфарктното заседание на ДКЕВР продължава над 8 часа

Инфарктното заседание на ДКЕВР продължава над 8 часа | StandartNews.com

София. По-ниските цени на тока, които трябва да влязат в сила от четвъртък, бяха забавени до последно от регулатора. Днес той трябва да вземе окончателното си решение точно с колко по-малко ще плащаме за електроенергия от 1 август.

Това обаче се оказа трудна задача. Заседанието на ДКЕВР започна при закрити врата в 13 ч и продължи над 8 часа. За разлика от друг път, когато още проектите вещаеха поскъпване на енергията и заседанията продължаваха сравнително кратко, сега решението се оказа изключително тежка задача. Причината е готвеното второ поредно сваляне на цените за тази година след това от 5 март. Тогава заседанието на регулатора също продължи до късно вечерта.

Според първоначалните планове на новото правителство от 1 юли цените трябваше да паднат средно с около 5%. Миналата седмица регулаторът публикува проекторешението си, в което се предвиждаше цените на тока за битовите абонати през деня да паднат между 4,12 и 4,50% при различните ЕРП-та, а тарифите на нощната енергия да се понижат с между 3,43 и 6,82%. По време на проведените обществени обсъждания на проекта обаче почти всички както частни, така и държавни предприятия по цялата верига скочиха срещу плановете на ДКЕВР. Те предупредиха, че приемането на така предложените цени ще доведе до критично финансово състояние всички предприятия. Възможно е заседанието за окончателното приемане на новите цени да продължава толкова време именно заради очертаващата се тежка ситуация за енергетиката, коментират експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай