Христо Цветанов: Градушките са нанесли големи загуби при зеленчуците

Христо Цветанов: Градушките са нанесли големи загуби при зеленчуците  | StandartNews.com

София. Обилните валежи и градушки са нанесли загуби в големи мащаби при зеленчуците. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

„Там, където не са могли от Агенцията „Борба с градушката" да интервенират, при всички положения има щети и то - сериозни. Текат проблеми със застрахователните компании, защото има доста несъвършенства в застрахователната система по отношение на земеделските производители", каза Цветанов за Фокус.

По думите му, преовлажняването на почвата най-много се отразява върху зеленчуковите култури, които са полско производство. Много засегнати са пшеницата, рапицата и ечемика, защото тези култури сега са в крайната фаза, когато вече върви естественото им влагоотдаване. Царевицата е култура, която до голяма степен е способна да се справи с преовлажняването.

„Тези фактори не биха повлияли върху цената на земеделската продукция, макар че в момента, специално за картофите се усеща един напрегнат пазар", каза още Христо Цветанов.

По думите му - сегашната цена на продукцията е от 1,10 – 1,20 лева за кг. Най-вероятно причините цената да е висока, са валежите из цяла Европа и заради това, че и при нас почти цялата страна беше влажна и не беше възможно да се събират ранните картофи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай