Гроздето със суперреколта

Гроздето със суперреколта | StandartNews.com

Пловдив. Реколтата от грозде през тази година е с 30-40% над очакванията. Заради конкурентните добиви нямаме съмнения, че ще произведем хубави и качествени вина, които ще се реализират на пазара. Това обяви земеделският министър Димитър Греков, който посети лозови масиви в село Устина, Пловдивско.

Годишно се изнасят над 10 млн. тона грозде, но мисля, че нашите винари тази година ще подберат най-хубавата си реколта за родни еликсири, заяви Греков. Производителите трябва да се радват на добивите, защото те гарантират добра реализация на техния труд, посочи Греков. България има потенциал и в производството на десертно грозде, а през последните години са се увеличили и площите с него. Сортовете, които са в нашата страна, са много адаптивни и с много добри вкусови качества, така че очаквам към тях интерес в бъдеще, обясни министърът.

В момента сме на второ място след Молдова по асортименти на десертни и винени сортове. Имаме над 1000 сорта, които са съхранени в нашите университети и институти, обясни министърът. През следващата седмица родна делегация ще замине за Китай, където българските вина се радват на голям интерес, заяви Греков. Към износ на сортове лози интерес е имало и от страна на САЩ и Австралия. Българската наука е изключително напреднала по отношение на десертното и винното гроздопроизводство, допълни министърът.

Хлябът няма да поскъпва

Не мисля, че има опасения за повишаване цената на хляба, обяви Греков. Според него продажната стойност на насъщния в определени моменти може да падне надолу, но сега цената на зърното се повишава. От Добруджанския земеделски институт в същото време съобщиха, че в момента са подготвени базовите семена и те ще задоволят търсенето на зърнопроизводителите. Наблюдава се засилен интерес към българските семена, заяви директорът на института Иван Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай