Горанов разкри какво ни дели от чакалнята за еврото

Вдигането на капиталовите резерви на една от българските банки е последното условие

Горанов разкри какво ни дели от чакалнята за еврото | StandartNews.com

Вдигането на капиталовите резерви на една от българските банки е последното условие, което България трябва да изпълни, за да влезе в чакалнята на еврото и Европейския банков съюз. Условието е на ЕЦБ. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в министерски съвет. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че страната прави стъпки да влезе в чакалнята на еврото до края на април. Борисов потвърди това днес и обясни, че целта е страната ни да се възползва от възможностите, които дава еврозоната.

На две от банките бе препоръчано да формират допълнителни капиталови буфери, едната го е изпълнила, другата на 70% и й остава още малко. С това последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат, обясни финансист № 1.

"Продължаваме по предварително одобрения план между България и членките на еврозоната. На 12 юли 2018 година заявихме, че искаме едновременно да влезем в чакалнята и банковия съюз. Остава една стъпка, за да бъде изпълнен напълно този план и следващите седмици ще работим активно за последния елемент”, каза Горанов. И допълни: „Имаме уверение, че ангажиментите са непроменени. Ако си свършим работата, ще успеем да се присъединим. Новото е, че съсредоточаваме всичките си усилия за изпълнение на последната мярка, за да получим положително решение”.

Няма никаква нужда хората да се струпват пред банковите офиси, за да отложат плащанията си по кредити. Методологията не го изисква, обясни Горанов по темата за разсрочването на заемите. Право на отсрочване до 6 месеца ще имат хора, които са взели заеми преди 1 март и са изрядни или са имали просрочие не по-дълго от 90 дни. Три са механизмите - отлагане с 6 месеца на плащанията на главница и лихви, само на главницата или револвиращ механизъм, каза Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай