Четвъртък,

Голяма новина за газа. Развръзката

От: СТАНДАРТ -
4643
Голяма новина за газа. Развръзката
A
A
A

Турция започна доставки на природен газ за България в съответствие със споразумение, подписано през януари тази година. Това съобщава турската държавна компания за газопроводи и петролопроводи "Боташ" в Twitter, цитирана от Фокус.

Министърът на енергетиката на България Росен Христов отбеляза, че подобно сътрудничество е от голямо значение за енергийната сигурност на България.

"Това е важно не само за България, но и за цяла Югоизточна и Централна Европа. Ние виждаме Турция като надежден партньор и определено ще разширяваме нашето сътрудничество“,  заяви той.

Отбелязва се, че споразумението е подписано на 3 януари 2023 г. и предвижда транспортиране на 1,5 милиарда кубически метра газ годишно за 13 години.

"Днешната доставка ще бъде приблизително 55 милиона кубически метра, но ще имаме само 1,5 милиарда кубически метра годишно. Този капацитет може да се развие в посока увеличаване на обемите с нарастващо търсене. Технически имаме такава възможност“, заяви изпълнителният директор на "Боташ" Бурхан Йозджан.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com