Голяма новина за АЕЦ "Козлодуй"

Шести блок бе спрян на 15 април

Голяма новина за АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система в събота, съобщиха от пресцентъра на АЕЦ „Козлодуй“, предаде БТА. 

Блокът бе спрян на 15 април за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител.

След извършване на необходимите работи по локализиране и отстраняване на пропуска са направени тестове и изпитания на оборудването, предвидени съгласно изискванията за безопасна експлоатация. Проверките потвърждават работоспособността на съоръженията и системите.

В съответствие с технологичния регламент натоварването на блока се извършва поетапно и ще продължи до достигането на пълна мощност, уточняват от електроцентралата.

Другият блок на АЕЦ „Козлодуй” – пети енергоблок, работи съгласно графика за електропроизводство.

Припомняме, че на 18 април т.г. служебният министър на енергетиката Росен Христо съобщи за теч в един от парогенераторите, наложило ремонта. Министърът увери, че няма опасност от изтичане на радиация, както и съобщи, че липсва оборудване, с което да се направи обстойно обследване на парогенератора. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай