Голяма изненада! Нов данък

Удря много хора

Голяма изненада! Нов данък | StandartNews.com

Източник: МФ

Голяма изненада с данъците. Нов текст, с който работещите в ресторантьорския бранш ще трябва да плащат налог върху бакшишите си, е включен Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Докато ресторантьорите получават още една отстъпка с 9% ДДС и за 2024 г., техните подчинени влизат сред категорията работещи, за които финансовият министър Асен Василев увеличава данъчната тежест. Това става ясно от окончателния вариант на закона, внесен от Министерския съвет в Народното събрание.

Новият текст предвижда в облагаемия доход да се включват "всички предварително неопределени допълнителни парични плащания". Зад тази формулировка се крият именно бакшишите.

А в допълнителните разпоредби на закона Министерство на финансите (МФ) дописва определение, което ясно визира бакшишите - това са "плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя", съобщава "Сега".

Спорът да се облагат ли с данък бакшишите периодично се подновява, но до този момент не се е стигало до решение. Последно легализиране на допълнителните плащания искаха самите ресторантьори, но сервитьорите не са така радушни към промяната. Включването на бакшишите към облагаемия доход означава, че върху тях вече ще се дължи данък общ доход. Финансовото министерство не е аргументирало тази промяна в мотивите към законопроекта.

В промените присъства и разкритикуваното от всички - синдикати, работодатели, депутати и икономисти, включване на граждански договори към трудовите правоотношения. Това ще означава отпадане на възможността за приспадане на 25% признати разходи за дейността и допълнителни осигуровки общо за около 5%.

"Целта на предложението е постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите и дължимите данъци и задължителни осигурителни вноски с оглед на равнопоставеност на работещите по трудово правоотношение и повишаване на събираемостта на бюджетните вземания", пише в мотивите към тази промяна.

От догодина доходите за продажба на виртуални валути също вече ще са облагаеми. Тези доходи ще се изчисляват като "сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка, се намалява с 10 на сто разходи."

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай