Големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът

На 1 юли тази година в България стартираха тестовете за изграждане на новата 5G мрежа. Първи в начинанието беше А1

Големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът | StandartNews.com

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1:

Големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът

На 1 юли тази година в България стартираха тестовете за изграждане на новата 5G мрежа. Първи в начинанието беше А1, а за основните предизвикателства, очакванията и за това, което показват изпитанията до момента, разговаряме с Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1.

И трите телекома проведохте тестове на 5G през втората половина от годината. Откриват ли се нови възможности? Какви са предизвикателствата?

И трите телекома в момента оперираме с по 41,2 MHz спектър общо за всички технологии, а при 5G всеки оператор ще разполага със спектър 80-100 MHz. До този момент текущият спектър бе достатъчен, за да функционира 4G мрежата и да задоволяваме потребностите на клиентите ни. Новите възможности и разширения честотен спектър, който 5G ще използва, ни накара да търсим технологични решения, за да може да обслужим нарасналите и допълнителни нужди на нашите клиенти. От чисто техническа гледна точка, мрежата от ново поколение ще ни даде много фундаментални разлики. Ако до момента имахме антена с една напрегнатост на полето, която обхваща всички клиенти, то 5G мрежата ще бъде основана на т.нар. Massive MIMO и Beamforming технология. При нея излъчването е в конкретни посоки и се фокусира към отделни потребители или групи от тях. Фундаменталните разлики в 5G технологията ще ни донесат много технически предимства, които ще позволят по-ефективно да използваме ресурса на спектъра и да се гарантира качество на различните типове услуги за клиентите. Гъстотата на станциите ще трябва да се увеличи, защото 5G ще стартира на честота 3.4 – 3.8 GHz, която е с по-слабо разпространение спрямо настоящите и отделно ще има нужда от въвеждането на малки клетки. Oпределено не липсваха предизвикателства през тези 5 месеца, но ако трябва да отговоря накратко – категорично има смисъл от 5G.

Как ще отговорите на опасенията за вредно влияние на 5G върху здравето?

Пуснахме първата 5G базова станция в България преди точно 5 месеца. За този период темата за влиянието на 5G върху здравето на човека беше една от най-коментираните в общественото пространство. Имайки предвид, че това е напълно нова технология, нормално е и потребителите да не я познават и това да породи спекулации, объркване и неверни слухове. В качеството си на интегратори на тази технология, от стартирането на първата базова станция до сега, се стараем да обясним на широката общественост реалните технически условия за функционирането на 5G и да опровергаем възникналите митове около нея. Както и за предходните технологии, досега няма доказателства от осъществени изследвания, които да показват, че има някаква вреда върху човешкото здраве. Според Световната здравна организация (СЗО) радиочестотите започват да стават опасни за човешкото здраве десетки пъти над тези, които ние ще използваме. Също така нека не забравяме, че всяко електронно устройство, което консумира електричество, създава електромагнитно поле. Кафемашината и телевизорът вкъщи също излъчват вълни, но рискът за здравето се определя от това, дали те са йонизиращи или нейонизиращи. Нейонизиращото излъчване, каквото е и това на радиовълните, е твърде слабо, за да предизвика разкъсване на молекулните връзки или да доведе до мутации на ДНК-то.

Възможно ли е споделено изграждане на инфраструктурата между операторите?

Общото, което всеки потребител ще използва при този вид мрежа, е по-лесният достъп. Това означава, че достъпът между потребителя и базовата станция, без значение на кой оператор е и къде се намира, трябва да е унифициран. Така че тази част не е конкурентна. Следващият аспект е транспортът. Без да имаме оптични връзки към базовите станции няма да извлечем максималното от тях. Еквивалентът е да построим 3 пътя между 2 населени места, което е икономически необосновано. С други думи, тук също може да има сътрудничество между телекомите. Разликата и конкурентността, която би се получила между операторите, се проявява при т. нар. Edge computing. Какво означава това – основната мрежа при 5G ще бъде изнесена по-близо до потребителите, за да може да гарантира по-бързо действие, по-малко време на реакция между различните елементи на мрежата в дадена област и тази част ще носи услугата, свързана с 5G. От там ще дойдат и ползите, които 5G ще донесе спрямо технологиите, които имаме в момента.

Какво общо има 5G с “Интернет на нещата“?

Постепенно ще преминем от умни устройства и домове към умни градове, и услугата ще стане масова и за индивидуални клиенти. 4G мрежата не може да поддържа всички устройства наведнъж, тъй като тя работи на базата на отношение сигнал/шум. С 5G ще бъде преодолян проблемът за свързване на много на брой устройства към една точка за достъп, позволявайки интегрирането на множество смарт IoT сензори и продукти, които биха натоварили съществуващите мрежи. Интернет на нещата ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет. От друга страна всички IoT приложения, които за да работят, генерират огромен поток от данни, ще могат да ги трансферират с много по-бърза скорост и то от множество устройства или сензори. Ние вече вървим в тази посока, предоставяйки услуги чрез Narrowband IoT технологията и позволявайки на машини да си говорят помежду си без човешка намеса.

Кой ще се възползва повече от 5G - потребителите или бизнеса? На кого е по-необходима новата технология?

Ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Със сигурност всеки потребител ще изпита удобството на скоростта - тя ще бъде 10 пъти по-висока от тази при 4G. Новата мрежа ще даде възможност за високоскоростното предаване на 4K и 8К видеоклипове, ще направи възможно технологии като виртуална, добавена и миксирана реалност (VR, AR, MR) да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост, ще можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, а HD телевизионните канали ще бъдат достъпни на мобилни устройства. Но определено големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът. Предимствата на новата технология – скорост, качество на връзката, минимално времезакъснение и увеличеното количество обмен на информация ще помогнат за автоматизирането и оптимизирането на много индустриални процеси. 5G ще повлияе благоприятно на сфери като здравеопазване, селско стопанство, логистика и транспорт, информационни технологии, обучение, забавление и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай