Големите проекти

Големите проекти | StandartNews.com

Хубавите работи стават бавно, е казал народът. Така се случва и с жп проектите ни. През миналата година обаче можем да се похвалим с пълното завършване на първия проект, финансиран със средства по ОП "Транспорт 2007-2013". Навръх Деня на Европа - 9 май 2013 г., бе открита 17-километровата модернизирана и електрифицирана жп отсечка Свиленград - турска граница. Но до времето, когато ще пътуваме в модерни влакове, които се движат със 160 км в час по жп линиите в България, ще изтече още много вода.

За Коледа 2015-а

Пловдив - Свиленград с влак - 47 минути по-бързо

Не само релсов път, но и нови мотриси са нужни, за да летят със 160 км в час

134 км за три часа. За толкова взема разстоянието от Пловдив до Свиленград пътническият влак 10141 на БДЖ. Днес, в началото на 2014-а година. Не през 40-те години на ХХ в., когато треновете се тътрили със същата средна скорост - към 45 км/час.

Говорим за Първа главна жп линия, част от европейската жп мрежа Будапеща - София - Истанбул и то в страна член на ЕС.

Първият цвят на българската жп пролет пукна едва миналата година. Тогава беше изцяло завършен първият проект, финансиран със средства по ОП "Транспорт 2007-2013". Навръх Деня на Европа - 9 май 2013 г., служебният премиер Марин Райков и ексминистърът на транспорта Кристиан Кръстев откриха 17-километровата модернизирана и електрифицирана жп отсечка Свиленград - турска граница. В рамките на проекта беше изграден и най-дългият жп мост у нас - 433 м, над р. Марица. По късото трасе са изградени още 34 жп моста и 27 по-малки съоръжения. Стойността на проекта е 70 млн. лв. без ДДС. Отсечката беше изградена с новите бетонови траверси и релси тип UIC60 и позволява скорост на пътническите влакове до 160 км/час. Отделен е въпросът, че БДЖ поне още две години няма да има нито една композиция за такава скорост. Както и че модерната жп линия Свиленград - турска граница на практика ще намали само с няколко минутки пътуването най-вече с международния влак "Балкан експрес", към и от Истанбул.

Година по-рано беше открита и обновената жп отсечка Пловдив - Димитровград (69 км). Тя обаче е само част от големия жп проект Пловдив - Свиленград, който се финансираше още от предприсъединителния фонд ISPA и чието реализиране се забави с години. Пускането й в експлоатация вече съкрати с 20-ина минути пътуването Пловдив - Димитровград.

Изграждането на оставащите два лота - Димитровград - Харманли и Харманли - Свиленград обаче започна едва миналата година. На 26 август 2013-а министър Данаил Папазов направи инспекция на отсечката Димитровград - Харманли. Проектът за реконструкция и електрификация е за 136 млн. лв. без ДДС. На следващия ден министър Папазов направи и първата копка за модернизацията на линията Харманли - Свиленград, която ще струва 146,8 млн. лв. с ДДС. По график и двата жп участъка трябва да бъдат готови през август тази година, но отсега е ясно, че няма да бъдат пуснати в експлоатация преди октомври 2015-а.

Следователно, ако няма ново забавяне, най-рано след около 22 месеца пътниците би трябвало да могат да вземат 134-те километра от Пловдив до Свиленград с 47 минути по-бързо отсега - според предварителните разчети. И то - със сегашните архаични локомотиви и вагони на "БДЖ-Пътнически превози". Тъй като обаче компанията сменя разписанието си в средата на декември, най-вероятно чак за Коледа 2015-а пътуването ще бъде съкратено.

Какво им остава на пътниците, освен да чакат - както го правят вече толкова десетилетия.

Нужни са още Е1 млрд.за връзката със Сърбия

За да привлече пътници и товародатели, железницата трябва да завърши цялото жп трасе от сръбската до турската граница. За целта са необходими твърде много пари и време. На първо място - да приключи вече започналият проект за рехабилитация на жп отсечката Септември - Пловдив (53,6 км). За нея са осигурени средства и изпълнители. Ако всичко върви по план, линията трябва да бъде пусната в експлоатация в края на 2015 г.

Чудесно, ама как да стигнеш до Септември?! Не върви да хванеш автобус от София и чак там да се прехвърлиш на модерна жп линия, нали? Въпросът е основателен, защото трасето София - Септември е в такова състояние, в каквото е било, когато началник на гара Белово е бил Тодор Каблешков. Днес ПВ 10121 взема 102-та километра от София до Септември за 118 минути, а БВ 1621 - за 104 минути.
Е, наистина, как да се качиш на влак?

Затова най-важният жп проект, който настояваме пред Брюксел да финансира през следващия програмен период, е рехабилитацията на жп линията София - Септември. Той е изключително важен, тъй като с него вече цялото жп трасе София - турска- гръцка граници ще бъде модернизирано за скорост 160 км/час. Това е единственият начин железницата да привлече част от очаквания ръст на товарите между Европа и Азия, които ще преминават по новия тунел под Босфора. Стойността на проекта е около 1 млрд. евро - сума, която няма да бъде осигурена от Брюксел. Поради това вече се изготвя техническият проект, в който ще бъдат заложени мерки за намаляване на инвестиционната стойност на проекта до 700 млн. евро. За целта в най-тежките участъци ще бъде направен компромис със скоростта на влаковете - до 120/130 км/час. Кривите там ще бъдат с по-малки радиуси, наклоните - с по-големи градуси, а новите виадукти и тунели ще бъдат по-малки и съответно - по-евтини. Това се отнася най-вече за новото трасе, по което ще мине линията между Ихтиман и Белово.

Търговете за изпълнители на проекта ще бъдат обявени през 2015 г., а пускането му в експлоатация няма да е преди 2020-а.

На пари от Брюксел се надяваме и за модернизацията на последния участък от жп линия между сръбската и турската граница - София - Драгоман. Те би трябвало да дойдат по инструмента "Свързана Европа". Индикативната стойност на проекта е 138 млн. евро, като и той едва ли ще е готов преди 2020 година.

Чак тогава България ще има модернизирана жп линия между сръбската и турската граници.

Сменяме 4 пъти за 290 км

Днес между София и Свиленград БДЖ не предлага нито един директен влак. Според разписанието на "БДЖ-Пътнически превози" пътуването се осъществява с 4 (!) влака: София - Пловдив (БВ8601) и три пътнически влака от Пловдив до Първомай, от Първомай до Димитровград и оттам - до Свиленград. Пътуването по тези 290 км трае 7 часа и 15 минути!!! Е, как да предпочетеш влака при положение, че за 290 км те кара 4 пъти да си качваш и сваляш багажа?

Остават надеждите, че към 2020 г., ако БДЖ пусне и директен влак от София за Свиленград, пътуването няма да е повече от четири часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай