Германци с втори оглед на картофени ниви в Петричко

Германци с втори оглед на картофени ниви в Петричко | StandartNews.com

Благоевград. Германски инвеститори пристигат за втори път в Петрич, където са готови да вложат сериозни средства в производство на земеделска продукция. Те искат да придобият собственост или да наемат поне 300-350 декара земи край южния град.

Целта им е да произвеждат картофи, патладжани и други зеленчуци, както и да направят плантация за нарове. Миналата година те също бяха в района и се срещнаха с председателя на общинския съвет Георги Зарков. Чужденците ползват услугите на професори в областта на земеделието. Инвеститорите дори договориха частни земи, които са с поливна система. Имотите са на наши земеделци. Немците ще обработват земите си сами или съвместно с петрички стопани. Те са представители на голямо земеделско сдружение в Германия. Най-голям интерес имат към отглеждането на ранни картофи в Петрич. Изцяло ще поемат организацията по засаждането и отглеждането на тази култура, както и на други свежи зеленчуци – патладжани, чушки.

Цялото произведено количество ще изнасят в родината си. За начало ще засеят няколко сорта картофи, за да се убедят кой вирее най-добре в климатичните условия на Петрич. Те са взели проби от почвата, за да направят изследвания, ако всичко е наред, ще инвестират в страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай