Газпром търси над 1 млрд. евро от EON и Wintershall

Газпром търси над 1 млрд. евро от EON и Wintershall | StandartNews.com

Москва. Газовият гигант Газпром ще поиска повече от 1 млрд. евро от германското си партньори EON SE и Wintershall като плащане за увеличаване на прогнозите за природен газ в Сибир, които компаниите развиват заедно, са зявили двама неидентифицирани бизнесмени запознати с положението, предаде Bloomberg.

По силата на споразумениетo, възходящите корекции на оценките за газовите резерви в Южно-Руское поле ще изисква от EON, най-голямата германска електрическа компания, и Wintershall, газовото подразделение на BASF, да увеличат плащанията към Газпром.

"Корекциите на оценките за Южно-Руское поле е част от договора с Газпром", каза Адриан Шафранитц, говорител на EON.

По-рано Газпром оцени природния газ в Южно-Руское на 833.5 милиарда кубически метра. Станислав Циганков, ръководител на Газпром-контролираната Севернефтегазпром Severneftegazprom, която притежава находището, заяви, че в областта има запаси от над един трилион кубически метра.

Сергей Куприянов, говорител на Газпром, отказа да разкрие с колко е била ревизирана оценката, но Виталий Крюков, анализатор от IFD Kapital заяви, че "ако се съди по сумата, за която Газпром настоява, увеличението на резервите може да е около 200 милиарда кубически метра."

Германските компании трябваше да платят до 1 октомври за всяко увеличение на резервите, а Газпром би трябвало да ги компенсира за евентуално намаляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай