Франкът скочи с 27%

Франкът скочи с 27% | StandartNews.com

Швейцарската централна банка (ШЦБ) премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за евро и намали до още по-ниски отрицателни нива лихвите си. Веднага след това швейцарският франк поскъпна рязко спрямо долара и еврото. В първите минути след новината франкът скочи с 27% като еврото се срина до 0,8579 франка. След това обаче франка се стабилизира около курса 1,02 франка за евро, което представлява поскъпване с около 15%.

Това е сериозен удар за българите, които имат ипотечни заеми във франкове. ШЦБ въведе долния праг на обменния курс в разгара на кризата в еврозоната, която предизвика огромно търсене на швейцарски франкове, които традиционно се смятат за валута-убежище. Това постави франка под натиск за поскъпване, което пък застраши износа на Швейцария.

В четвъртък ШЦБ намали отрицателната лихва по овърнайт депозитите от -0,25% на -0,75%. Отрицателните лихви бяха въведени през декември, когато от ШЦБ казаха, че основната причина са пазарните сътресения, които увеличиха търсенето на сигурни активи.

Решението на ШЦБ доведе до много резки колебания в курса долар-евро. Единната валута първо пропадна с 1% като за момент достигна до 1,1571 долара за евро, което е най-ниското ниво от януари 2005 г. и под равнището, на което валутата се появи на пазара през 1999 г. След това обаче еврото върна част от позициите си спрямо долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай