Фонд купи родна IT компания

Фонд купи родна IT компания  | StandartNews.com

София. Мащабна сделка в IT сектора ще превърне родна компания в част от най-големия представител на Microsoft Dynamics за Европа. „Стандарт" научи, че LLP Dynamics България е придобита от австрийския инвестиционен фонд New Frontier Group с оборот от над 250 милиона евро годишно. Стойността на сделката се пази в тайна. Преговорите са продължили 6 месеца и са финиширали малко преди Нова година. Обект на придобиването е LLP Dynamics с присъствие в пет държави – България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. След продажбата тя ще се слее със софтуерния гигант XAPT, също собственост на австрийския купувач. Крайният ефект ще бъде компания с общ оборот от над 35 милиона евро, над 350 служителя и офиси в Централна Европа, САЩ, Канада и Австралия.

„Сделката е първата подобна за Централна и Източна Европа. В нашия регион и бранш сливания от такъв мащаб до момента не е имало", коментира пред „Стандарт" от Виена Божидар Крапчев, който е един от тримата собственици на групата LLP Dynamics. Неговите двама съдружници, англичанин и американец, също са продали своите дялове. По думите на Крапчев ефектът от сделката ще доведе поне до удвояване броя на служителите на LLP Dynamics в България.

LLP Dynamics има опит във внедряването на системите на Мicrosoft за нуждите на бизнеса и производството повече от 10 години. Основното направление, по което LLP Dynamics България работи, е внедряване на системи за управление на бизнеса (ERP-системи) на всички нива - от суровини, поръчки и производство до счетоводство. Придобитата от австрийците компания е със статут "златен партньор" на софтуерния гигант Microsoft за продуктите, приложими в средни и големи бизнес компании на европейския пазар.

От своя страна австрийският инвестиционен фонд New Frontier Group вече притежава някои от най-големите IT компании в региона, част от които е и унгарската XAPT. От фонда целят след сливането й с LLP Group създаването на мащабна структура с огромен консултантски ресурс. Търсен ефект е, компанията да се превърне в първата по големина и капацитет компания, разположена на 3 континента.

"Целта на цялото упражнение е постигане на мащаб, тъй като за Майкрософт е важно да имат големи партньори, с които да поддържат информационните системи на чуждестранни компании в множество региони и държави. Именно заради това в последните години тече процес на окрупняване на по-малките партньори на Майкрософт в Западна Европа и Щатите. Със сделката вече е факт, че това се случва и при нас", обобщи Божидар Крапчев.

Повече подробности около придобиването ще бъдат обявени във вторник в „Гранд хотел София" (зала Сердика) от 10 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай