Четвъртък,

Фонд Растеж и Етем Гестамп ще търгуват с енергия от нова соларна централа

От: Иван Ватахов -
626
Фонд Растеж и Етем Гестамп ще търгуват с енергия от нова соларна централа
A
A
A

 

Фонд за дялово инвестиране – Растеж и Етем Гестамп сключиха директен дългосрочен договор за покупко-продажба на зелена енергия от новоизграждаща се соларна централа, съобщават от двете компании.

Централата ще бъде въведена в експлоатация през есента на 2022 г. и ще произвежда около 4 GWh електроенергия годишно. Това е първата подобна сделка в България между производител и индустриален потребител на електроенергия, при която консуматорът купува 100% от произведената от соларната централа зелена енергия.

Консултант по структуриране на сделката е Елнова, консултантска компания и лицензиран търговец на електроенергия, чиято дейност е фокусирана върху разработване на устойчиви енергийни решения спрямо индивидуалните нужди на клиентите си. 

“Преминаването към зелена икономика е тема, която вече е в дневния ред не само на големия бизнес, но и на цялото общество. Все повече компании въвеждат стратегии за устойчивото развитие и намаляване на въглеродния си отпечатък, като в тях естествен елемент е закупуването на доказано зелена енергия. Директният договор за покупко-продажба на зелена енергия между ВЕИ производител и потребител е много ефективен инструмент за постигане на тези цели. Това е специфичен и нов продукт на нашия пазар и именно тук се усеща сериозна липса на експертиза – какви практически са възможностите и кой е най-подходящият модел за сключване на такъв договор”, каза Петя Димова, изпълнителен директор на Елнова, една от първите консултантски компании в структурирането на такива сделки в България. “Елнова си поставя за цел да бъде мост между бизнеса и производителите на зелена енергия, с което да улесни реализацията на техните устойчиви дългосрочни проекти.”

Страните по договора са Фонд за дялово инвестиране – Растеж – инвеститор във ВЕИ проекти за производство на електроенергия, и Етем Гестамп – един от водещите европейски производители на екструдирани алуминиеви  профили и компоненти за автомобилната индустрия. За срок от 10 години Етем Гестамп ще купува и използва енергията от соларната централа на фиксирана цена и ще получава издадените гаранции за произход, удостоверяващи, че енергията е 100% зелена.

“Използването на енергия от тази нова соларна централа е следващата ни стъпка към по-устойчиво екструдиране на алуминий със съоръжения, които се захранват с възобновяема енергия. Този ключов енергиен договор е част от нашата корпоративна стратегия за затвърждаване на позицията на Етем Гестамп като един от най-надеждните и устойчиви доставчици на екструдирани алуминиеви профили за автомобилната индустрия, като същевременно намалява въглеродния отпечатък на нашите инвестиции върху местните и глобални общности”, сподели Емануил Фундукис, генерален директор на Етем Гестамп. 

“Елнова ни свърза с надеждния бизнес партньор за реализацията на проекта – Етем Гестамп,  и успя по оптимален начин да срещне интересите и на двете страни в сделката. Договорът ни дава предвидимост на паричния поток на проекта за 10 години напред, което е почти непостижимо с други пазарни инструменти. Това ни мотивира да продължим да инвестираме в нови проекти за възобновяеми енергийни източници, защото с този тип договори получаваме сигурност, стабилност и убеденост“, каза Димитър Въртигов, изпълнителен директор на Фонд за дялово инвестиране – Растеж.

С първата си сделка Елнова обяви и създаването на гора край Гоце Делчев. Компанията се ангажира да засажда по 10 нови дръвчета за всяка сключена сделка и за всяка от страните. Гората ще бъде залесена с уязвимия дървесен вид Черна мура, който е част от Червената книга и е типичен за избрания регион. По този начин Елнова, заедно с клиентите си, допълнително ще допринесе за грижата за околната среда. 

Елнова е една от малкото компании в страната, която предоставя консултантски услуги в структурирането на директни договори за зелената енергия и помага на клиентите си да вземат информирано и целесъобразно решение спрямо спецификата на техния бизнес. 

Като търговец на електроенергия, Елнова познава в детайли особеностите на веригата на доставка – от производството до консумацията от крайния клиент-потребител. С дейността си компанията създава добавена стойност за клиентите и затваря кръга от дейности, които всяка компания трябва да извърши при преминаване към зелена енергия. Компанията предлага цялостно 360-градусово обслужване на всяка сделка – от структурирането на най-подходящото решение за покупка или продажба на енергия и намиране на подходяща насрещна страна до изготвянето на специфични дългосрочни договори за зелена енергия. 

Елнова е специализирана компания в енергийния сектор, създадена през 2019 г., титуляр на лицензия за търговия с електроенергия и координатор на стандартна и комбинирана балансираща група. Компанията развива търговска и консултантска дейност на българския и регионалния енергиен пазар и предлага богато портфолио от услуги за осигуряване на устойчиво електроенергийно потребление и оптимизиране на енергийните разходи на клиентите си.

Етем Гестамп е с повече от 50 години опит в алуминиевата екструзия и е една от водещите компании в Европа, произвеждащи алуминиеви профил и компоненти, и които отговарят на най-високите стандарти на автомобилната индустрия. Стратегията на компанията е фокусирана върху най-модерните и актуални тенденции в сферата като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии в подкрепа на глобалните усилия за устойчивост и въглеродна неутралност.

Фонд за дялово инвестиране - Растеж е на българския пазар от 2012 г. с основна дейност придобиване и инвестиции в стартиращи компании с фокус върху дигиталните и зелени технологии. Компанията е сред лидерите на пазара на инвестиции в нови ВЕИ електроцентрали с инсталирана мощност до 5 МW и с амбициозни планове за разширяване на портфолиото си чрез инвестиции във въглеродонеутрални активи.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички