Фермери на бунт срещу ЕС. Причините

Африкански фермери обжалват разпореждане на ЕС

Фермери на бунт срещу ЕС. Причините | StandartNews.com

Африкански фермери скочиха срещу ЕС, слез разпоредба застрашаваща препитанието им. Производители на цитрусови плодове от Република Южна Африка настояват правителството на страната да подаде жалба срещу Европейския съюз в Световната търговска организация (СТО), заради разпоредбите на ЕС, свързани с болестта цитрусово черно петно. Производителите твърдят, че тези правила застрашават хиляди работни места в страната им, предаде Ройтерс.

Наложените мерки  от ЕС през юни 2022 г., изискват засилено охлаждане на предназначените за износ цитрусови плодове, заради опасения относно фалшивия молец – вредител, често срещан в Субсахарска Африка, както и заради черните петна по цитрусовите плодове – гъбична болест, която оставя тъмни петна по плодовете.

Правилата на ЕС за здравето на растенията могат да намалят износа на портокали от Република Южна Африка за Европа с 20 на сто през настоящата година, според южноафриканската Асоциация на производителите на цитрусови плодове (CGA).

Според цитрусовата индустрия в страната настоящите мерки за контрол на вредителите и болестите са много ефективни, а новите разпоредби на ЕС представляват протекционизъм.

Търговската служба на ЕС съобщи, че никой друг голям износител на цитрусови плодове не се е оплакал от мерките на Брюксел, които са свързани с вредителите и болестите, които се срещат най-често в Република Южна Африка.

Южноафриканските фермери в момента се борят с предизвикателствата, свързани с недостига на електричеството, логистични проблеми и увеличените разходи за суровини. Те не могат да поемат допълнителните 2 милиарда ранда (106,98 милиона долара) годишни разходи за управление на риска на черните петна по цитрусовите плодове, каза Деон Жубер, специален пратеник на Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Република Южна Африка за достъпа до пазара и въпросите на ЕС.

"Асоциацията призовава южноафриканското правителство да работи с индустрията, за да сложи край на тези регулации и да се бори за работни места и приходи в Южна Африка. Обявяването на спор в СТО е наистина спешен въпрос", посочи Жубер.

Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка казва, че пазарът на цитрусови плодове в ЕС в момента поддържа общо 70 000 работни места в африканската страна, генерирайки около 800 милиона долара годишно приходи от износ.

Миналата година Република Южна Африка подаде първата си жалба в СТО, като оспори фитосанитарните изисквания на ЕС за внос на портокали и други цитрусови продукти, свързани с фалшивия молец.

Все още се провеждат консултации по тази жалба, според последната актуализация на уебсайта на СТО, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай