Еврокомисията няма да прибързва с компенсациите за руските санкции

Еврокомисията няма да прибързва с компенсациите за руските санкции | StandartNews.com

Брюксел. Фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации, предупреди говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт, цитиран от БНР. Той обясни, че в момента все още се прави анализ на обхвата на санкциите и потенциалните последици от тях, както и оценка „продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари.

Уайт добави, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на страните-членки. Дотогава, по думите му, се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време. 

"Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект", каза Уайт.

Той припомни, че според новите правила за селскостопанската политика комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай