Еврокомисар с ключови думи за финансовата стабилност на ЕС

ЕС трябва да бъде нащрек

Еврокомисар с ключови думи за финансовата стабилност на ЕС | StandartNews.com

Фалитите на американски банки нямат пряко отражение върху банковия сектор и финансовата стабилност на ЕС. Това увери еврокомисарят по капиталовите пазари Марейд Макгинес по време на дебат с евродепутатите, предаде БНТ.

Според европейските институции място за притеснение няма, но ЕС трябва да бъде нащрек.

Еврокомисар Макгинес каза, че в първите дни фалитите на американските банки са се отразили неблагоприятно на международните пазари, но това е било временно. Според нея европейският банков сектор е в добро състояние и показва устойчивостта си през последните години.

"Silicon Valley Bank има много ограничено присъствие в ЕС и ние сме в контакт със съответните надзорни органи. Така че прякото въздействие на тези банкови фалити върху ЕС изглежда ограничено", коментира Марейд Макгинес.

В Европа SVB има представителства в Германия, Дания и Швеция. Според Макгинес банковите фалити доказват, че чуждестранните кредитори в ЕС трябва да спазват по-строги правила. Еврокомисарят каза, че ликвидността на банките в САЩ не наблюдавана задълбочено, нещо, което в Европа няма как да се случи.

Испанският евродепутат и зам.-председател на комисията по икономически и парични въпроси Ева-Мария Попчева смята, че ЕС си е взел поука от банковата криза през 2008 година и е правилата са много по-строги.

"Аз не бих казала, че има опасност, но това не означава, че трябва да гледаме на американците с някаква арогантност и да казваме, че на нас никога не може да ни се случи. Трябва да сме внимателни, но ситуацията е съвсем различна при нас. Тук имаме правила, които са много по-стриктни, нашите банки имат много по-голяма ликвидност и това го направихме след кризата през 2008 и 2009 и затова имаме и механизъм за резолюция на банки, т.е имаме съвсем друг правен контекст, много по-стриктен".

Въпреки това, според Попчева, Европа трябва внимателно да следи какво става в САЩ и да не допуска това да се случи тук.

"Това, което стана в Щатите, трябва да знаем, че е нещо специфично. Това са банки, които са много различни от нашите банки. Тези банки имат много криптовалута, имат проблеми с ликвидност. Така че това е съвсем друга ситуация, но както казах, трябва винаги да сме нащрек", коментира още тя.

Според Макгинес уроците от американските банкови фалити са, че ЕС трябва да има ефективен набор от инструменти за управление на кризи за банковия сектор, за да защитава доверието на вложителите, финансовата стабилност и данъкоплатците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай