ЕЦБ: Внесен е законопроект за БНБ, несъвместим с нашето законодателство

Марио Драги, управител на ЕЦБ

ЕЦБ: Внесен е законопроект за БНБ, несъвместим с нашето законодателство | StandartNews.com

Днес БНБ публикува становище на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете, внесен в Народното събрание на 12.11.2014 г. от г-н Михаил Миков и група народни представители. Становището е прието от ЕЦБ на 9 декември 2014 г. "Проектът за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост", гласи позицията на ЕЦБ по адрес на предложените нови текстове в закона, чийто автор е Министерството на финансите. 

Според законодателството на ЕЦБ предложеният проект възпрепятства инвестирането, управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ и по този начин е несъвместим с нормите.

Предвидената в проекта възможност централната банка да отпуска временни кредити на Фонда за гарантиране на влоговете може значително да ограничи финансовите средства в БНБ и нейните резерви, като по този начин се поставят под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност, пише още в позицията на ЕЦБ.

Тази възможност за кредитиране на практика възпрепятства БНБ да управлява собствените си финансови средства.

Пълния текст на становището на ЕЦБ можете да прочетете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай