ЕЦБ прикова вниманието на инвеститорите. Предстои важно решение.

Кое поддържа инфлацията

ЕЦБ прикова вниманието на инвеститорите. Предстои важно решение. | StandartNews.com

Проблем за целия свят е повишаването на лихвите и инфлацията и еврозоната не прави изключение. Решението за водещите лихви, което се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе днес, привлича вниманието на инвеститорите много по-силно от поредицата нови икономически данни, пише специализираното борсово издание "Адмирал маркет". 

Според някои анализатори ръководителката на ЕЦБ Кристин Лагард и екипът й са готови да направят пауза, след като предишните повишения на ставките изглежда оказват ефект върху икономиката на блока. 

Анализатори на германската "Комерцбанк" (Commerzbank) предполагат, че макар някои икономисти все пак да прогнозират ново увеличаване на референтните лихви, такава стъпка е невъзможна заради трудната икономическа среда. В доклад те посочват, че "предвид слабата икономика и низходящата инфлационна тенденция, повечето членове на съвета на ЕЦБ вероятно ще гласуват водещите лихви да останат без промяна".  ЕЦБ вдигна лихвите по кредитирането на девет последователни заседания, повишавайки референтния депозитен показател от историческия миниму от 0,5 на сто до рекордно високия 3,75 на сто в опит да овладее най-силния инфлационен скок от десетилетия, припомня "Файненшъл таймс".

Инфлацията в еврозоната намаля наполовина от миналата година до 5,3 на сто през август, но все още е доста над целевото равнище на ЕЦБ за малко под 2 на сто. За това допринасят поскъпването на петрола и отслабването на еврото, които увеличават цените на вноса, което означава, че все пак може да се очаква вдигане на лихви, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай