Експерти с разкритие. Ето кога ще приемем еврото

Институциите не подготвиха приемането на еврото, заяви Бранимир Ботев

Експерти с разкритие. Ето кога ще приемем еврото | StandartNews.com

Кога ще приемем еврото? Този въпрос си задават всички, след като финансовото министерство обяви, че не сме готови за 1 януари 2024 г. и ще работим дота да стане от 1 юли догодина.

"Институциите не подготвиха приемането на еврото и то се отлага за юли 2024 г. Не чухме от министъра на икономиката нито една дума, освен че бързо и рязко ще спре инфлацията", коментира в предаването "Денят започва" на БНТ Бранимир Ботев, президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

"Не съм чул да има стратегия, не виждам адекватно управление на инфлацията", добави той.

"Бюджетният дефицит е проблем и не виждам с това популистко говорене ще се запази до 3% и дългосрочните лихвени проценти, които се влошават", смята икономистът Владимир Сиркаров.

"Ако се поиска извънреден конвергентен доклад, в ЕК и ЕЦБ винаги наблюдават тенденцията през следващите 3 години, оптимистичният вариант е 1 януари 2026 г.", допълва той.

"Ръстът на цените е 27% и е най-висок у нас - като млечни продукти, комунални, цената на водата", обясни Ботев.

"България няма формиран бюджет с "амортисьори" на този процес, за съжаление това ще се отрази в бъдеще. България от нетен производител на храни се превърне във вносител, докато не се реши този въпрос ще сме жертва на покачващи се цени. Има ли картел, защото след 40% от стоките се продават в големите вериги. Няма да стане с административен контрол. Гърция, Италия, Франция. Във Франция събраха производителите, синдикатите и се разбраха. В Гърция сложиха таван на 53 стоки. Става с обоснован диалог.", коментира още той.

"Националните цели трябва да се дефинират от всички политически сили, по другите може да се спори", смята Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай