Експерти казаха кой ще пострада от вдигането на минималната заплата

От днес тя е 933 лева

Експерти казаха кой ще пострада от вдигането на минималната заплата | StandartNews.com

От днес минималната заплата е 933 лева. Увеличението спрямо миналата година е почти 20 процента. Повече пари за труда си ще получават над половин милион работещи.

От промяната на минималната работна заплата ще пострада най-много малкият бизнес, особено в регионите, където минималната заплата почти ще достигне средната, смятат експерти. 

"Между 15-20% от микро и малките предприятията, които в момента правят преоценка на човешкия ресурс, не знаят как ще продължат хода на работа, като преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови отношения и дали ще освободят работници, като има предприятия решили временно да спрат дейността си", заяви председателят на Национално сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова, предаде България Он Еър.

От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 933 лева, а максималният - 3750 лева. Повишава се и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай