Експерт се произнесе за цените на имотите

Прогнозата

Експерт се произнесе за цените на имотите | StandartNews.com

Новото строителство и качествените имоти ще продължат плавен ръст на цените и той ще се задържи между два и шест процента или поне отчетливо в първото полугодие на годината. Това каза Явор Пейчев, изпълнителен директор на "Имотека" при представянето на данни за състоянието на пазара.

"Очакваме стабилна година, със задържащ се брой на сделки за недвижими имоти, аналогичен на този от 2023 г. и с плавен ръст на цените на имотите в големите градове за качествени имоти ново строителство", прогнозира той, цитиран от БТА. 

Според него ипотечното кредитиране ще продължи да е основен фактор за мотивите на купувачите, защото не очаква рязко увеличаване на лихвените проценти. Според него това означава, че парите ще са достъпни за купувачите. Лихвените проценти по кредитите, ако прием, че ще бъдат увеличени с 0,3, 0,6 и до един процент, няма да окажат коренно влияние върху поведението на купувачите, посочи Пейчев.

Той допусна, че е възможно част от тях да предпочетат да живеят под наем, което ще се стимулира този пазар, но нивата на сделки като брой, както и активността на купувачите ще се задържат. Очакванията за приемането на еврото и влизането ни в Шенген, според Пейчев са положителни процеси, стимулиращи българина в решението му за покупка на имот.

Като добавим и овладяването на инфлацията в страната, както и малко по-превишаващото търсене спрямо предлагането, очакваме стабилна година, допълни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Малам, стой си там
преди 3 месеца

Хора, не слушайте платени баламурници какво Ви приказват. Цените ще скачат, стари нови жилища за тях няма разлика. Ако имате пари, искате жилище не се стискайте. Еврото ако го приемем, единството нещо което ще е евтино за онези от парламента да си теглят кредитчета и да си ги разпределят. Премахването на валутния борд ще доведе до още по-голяма информация, парите са обезценени. За това не се радвайте на еврото. Стив Ханке е истинския икономист който трябва да се слуша.

Откажи