Експерт с катастрофални думи за Шенген! Къде е изходът

Какви са загубите на страната ни

Експерт с катастрофални думи за Шенген! Къде е изходът | StandartNews.com

Много тежки думи за сухопътния Шенген каза наш експерт.

"Сухопътният Шенген е изключително важен за страната ни, защото сметките показват, че годишно страната ни губи над 1 милиард лева от чакане по границите. И то при балансиран сценарий. Но реалността е още по-стряскаща", заяви в интервю за БНТ Николай Рашков от експертната група по транспорт в Европейската комисия.

„Ако вземем реалността такава, каквато е, цифрата може да е драстично по-голяма“, уточни той.

Всички знаем - времето е пари. Всяка минута, в която български товарен камион чака на границата, бърка в джоба ни.

„Времето за чакане свърши“, отсече Николай Рашков.

От чакане за 1 година държавният бюджет е ощетен с 303 милиона лева. А всеки от нас плаща за продуктите в магазина повече, отколкото западноевропейците. Отново – заради чакане.

„Всички ние в България плащаме цената на този 1 милиард със всяко влизане в магазина, когато плащаме с между 15 и 18% по-скъпи стоки. В момента, в който влезем в сухопътен Шенген, цените, които плащаме трябва да бъдат честни и равни със западноевропейските“, категоричен е експертът.

Той направи уточнението, че това зависи най-вече от търговците.

На границата с Румъния българските камиони чакат по 16 часа. А това е несправедливо. Свободното движение на хора е една от четирите основни свободи, от които се ползват гражданите на Европейския съюз, заедно със свободното движение на стоки, услуги и капитали, припомни Николай Рашков 

„Ако на вас ви се отмени полет повече от 2 часа, авиокомпанията е задължена да ви компенсира с вода и храна. Кой осигурява храната и водата на водачите по границите и елементарните битови условия по време на това чакане?“, запита риторично експертът с грижа към водачите на българските товарни камиони.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай