Четвъртък,

Експерт каза каква мъка ни чака при таван на цената на газа

От: Иван Ангелов -
907
Експерт каза каква мъка ни чака при таван на цената на газа
A
A
A

Налагането на таван на цената на природния газ насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в Европейския съюз, и това обръща икономическата логика с главата надолу, заяви експертът от Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков в интервю за БНР.

Делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%. Налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблем – "ЕС да се окаже и без този газ", отбеляза Стайков.

"Ако страните са готови за такава жертва, просто могат да кажат – забраняваме вноса и няма нужда да си играем на такива дребни номера."

По думите му таван на цените за един доставчик би провокирал у другите въпроса кога това ще се случи и на тях.

Стайков е категоричен, че таван на цените в Европа ще доведе до пренасочване на доставките към други региони, където търсенето също е голямо.

"Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. (…) Въпросът е защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, тоест при таван на цените, при положение, че може да го продаде някъде другаде на по-високи?"

Есента е пред нас. Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании. Проблемът е европейски. Залагането на национални решения няма да е добър вариант, защото означава тотално нарушаване на пазарни принципи, каза още Калоян Стайков.

"Мерките не трябва да са национални, защото това изкривява пазарните взаимоотношения. И второто важно нещо – трябва да се дават помощи на тези, които реално имат нужда от тях, а не помощи на капак, на всички поравно."


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com