Екатерина Захариева: Тракия готова до края на юни

Увеличихме и парите за саниране на сгради

Екатерина Захариева: Тракия готова до края на юни | StandartNews.com

София. Магистрала Тракия ще е готова до края на юни, обяви пред БНР вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в Екатерина Захариева.

"Срокът, който ние сме задали на строителя е 15 юни. При непредвидени обстоятелства – 30 юни", каза Захариева пред БНР.

Тя изрази притеснения около Лот 2 на АМ „Марица", където нещата не вървят добре.

"Дали сме срок на изпълнителя да се мобилизира, ако не ще трябва да прекратим договора със всички неустойки, които са 25 млн. лв. Не се притесняваме за магистралата. Има пари за "Марица" и тя ще бъде построена. Няма да загубим европейски средства.", категорична бе Захариева.

Вицепремиерът припомни, че държавата вече е дала безвъзмездно 75% от парите за саниране по програмата на регионалното министерство. За сегашния програмен период - 2007-2013 г. са заделени 63 млн. лв. европейски пари, с които да се подпомагат гражданите.

"В рамките на три седмици успяхме да увеличим грантовата схема от 50 на 75. По думите й усилената работа трябва да продължи, тъй като за следващия програмен период (2014-2020 г.) ще се борим за 700 млн. лв. европейско финансиране"

Захариева коментира и сътрудничеството между България и Катар в областта на строителството.

"Катарските ни приятели се убедиха, че българските фирми строят на много добра цена и с добро качество", обясни Екатерина Захариева. По думите й български фирми могат да са подизпълнители при строежа на метрото в една от най-богатите държави на света. Проектът е на стойност 35 млрд. долара. От своя страна Катар пък има интерес да инвестира в скоростния път Русе-Свиленград. Проучването за този проект тепърва предстои, каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай