Двойно по-скъпо грозде заради дъжда

Двойно по-скъпо грозде заради дъжда | StandartNews.com

Благоевград. Дъждовното лято покачи двойно изкупната цена на гроздето в Пиринския край тази година. Червените сортове в Петричко и Санданско се продават между 1,20 и 1,30 лв. за килограм на дребно, белите са с 30-40 стотинки по-скъпи. За сравнение миналата година широката мелнишка се предлагаше за 50-60 стотинки на кило.

"Търсенето е голямо, а предлагането е доста оскъдно. Влагата докара мана по насажденията. Част от производителите подцениха нуждата от растителна защита и не успяха да спасят реколтата. При някои колеги загубите са на 70-80%", казва винопроизводителят от Благоевград Николай Бошкилов, който има собствени лозови масиви в санданското село Ласкарево. Ако миналата година той е третирал лозята четири пъти, това лято му се е наложило да пръска срещу болести десетина пъти.

"На практика тази година няма да има реален пазар на грозде. Количествата ще бъдат изкупени от частни лица и домакинства, а някои от избите и винените заводи ще разчитат на внос. Възможно е да почнат да купуват грозде от Гърция или от Македония. Нещата обаче са по-сложни в западната ни съседка, тъй като не е член на Европейския съюз", коментира Бошкилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай