Две тарифи за тока - идея от соца. Ще помогне ли за сметките?

Експерти коментират предложението от правителството към КЕВР

Две тарифи за тока - идея от соца. Ще помогне ли за сметките? | StandartNews.com

По отношение на електрическата енергия и това да има различни тарифи според консумацията, това е правено и не е проблем да се направи. Друг е въпроса какъв ще е ефектът. Това коментира експертът Валентин Колев в ефира на Нова телевизия. Според него трябва да се внимава с регулирането на цените на тока и парното, защото инфраструктурата може да бъде претоварена. "Може да стане така, че хората да минат изцяло на отопление на ток. Но инфраструктурата може да не издържи", каза той.

"За разлика от горивата, потреблението на ток не се определя от това колко сме богати. С тази мярка няма да помогнем на тези, които наистина не могат да си платят сметките, а на всички", каза от своя страна Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията. Валентин Кънев заяви, че това са идеи от социализма, но предвид ситуацията, това е добър вариант. "Но се опасявам това да не остане и в бъдеще. Надявам се след като се стабилизира пазарът, тази мярка да отпадне", каза той.

Колев добави, че по времето на социализма така са карали хората да пестят енергия. "Социалното министерство трябва да предвиди субсидия за енергийно бедните", категоричен беше той.  "Ако искаме да пестим енергия, трябва да инвестираме в енергийна ефективност - да санираме повече сгради, за да намалим консумация в бъдеще", каза от своя страна Рангелова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай