Дончев отрече от EVN да са внасяли искане за промени на цената на тока

Дончев отрече от EVN да са внасяли искане за промени на цената на тока | StandartNews.com

София. „Бързам да Ви уверя, че след извършена справка в ДКЕВР е установено, че от страна на EVN България, в качеството му на краен снабдител, не е внасяно предложение за изменение на цените на електрическата енергия с цел изравняване на дневната и нощната тарифа". Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев по време на парламентарен контрол относно цената на електрическата енергия.

По думите му цената на тока няма как да бъде определена от правителството или президента

Двете различни тарифи от една страна подпомагат балансирането на системата, от друга – дават възможностите на гражданите с по-ниски доходи, заяви Дончев.

Вицепремиерът обясни, че цената на тока не се определя от правителството и президента,а още по-малко от мениджър на една от електроснабдителните дружества, а от ДКЕВР, което изключва хипотезата някой да се е договорили.

Дончев припомни, че стремежът на всички би следвало да бъде ДКЕВР наистина да е независима. „Считам лично, че уредените в закона в момента механизми не гарантират пълната му независимост и трябва да бъдат положени допълнителни усилия тя да бъде укрепена, включително и чрез повече правомощия на НС и по отношение на избора, и по отношение на контрола върху регулатора", подчерта Томислав Дончев.

„България продължава да бъде шампион по енергийна неефективност", каза още той във връзка със стремежа за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай