Доларът и златото скочиха с 8%

Доларът и златото скочиха с 8% | StandartNews.com

Курсът на долара се покачи спрямо еврото със 7,5% през януари. В същото време цената на златото също се повиши с близо 8%. Така който е инвестирал в долари или злато, е постигнал много добра доходност само за един месец. През януари продължи тенденцията за повишаване на курса на щатската валута, след като през 2014 г. доларът поскъпна с 13% спрямо еврото. Вчера курсът му падна до 1,729 лв. за долар, но за последните 13 месеца доларът поскъпна с 22% спрямо еврото. Основната причина за това е по-доброто представяне на икономиката на САЩ на фона на опитите на Европейската централна банка за справяне с дефлацията в еврозоната.

След като през миналата година златото загуби част от своята атрактивност за инвеститорите, през януари цената му се повиши със 7,96% въпреки известното отстъпление през последната седмица, в която златото изгуби 1,11 на сто. Вчера цената на златото отново леко падна до ниво от 1272 долара за тройунция.

Най-големият губещ през януари е петролът. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate падна с над 10% през първия месец на годината въпреки силния ръст в последния ден на месец. В петък петролът поскъпна с 8,3%, отчитайки най-големия си еднодневен ръст от юни 2012 г. насам на фона на признаците, че американските производители могат да свият инвестициите си в отговор на ниските цени. Вчера обаче петролът отново тръгна надолу и цената му доближи 47 долара за барел. През януари падат и акциите на Българската фондова борса. За месец основният борсов индекс SOFIX падна с 4,15% и потъна под нивото от 500 пункта, като основната причина за това са промените в пенсионната система и неяснотата как те ще се отразят на активите на пенсионните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай