Добрев: НЕК с 600 млн. депозит без "Белене" и "Цанков камък"

Добрев: НЕК с 600 млн. депозит без "Белене" и "Цанков камък" | StandartNews.com

Хасково. "Без "Белене" и "Цанков камък" в сметката на НЕК щеше да има 600 млн. лв. депозит", каза на пресконференция в Хасково депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката ,енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той посочи, че за двата проекта са изхарчени общо 2,5 милиарда лева. "В този смисъл сегашното състояние на НЕК е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства", посочи Добрев в отговор на по-ранното изказване в неделя на наследника си Дрогомир Стойнев.

"Имаме над 2 500 мегавата ВЕЦ-ове. "Цанков камък" е 80 мегавата, което прави 3 % . В този смисъл може да се каже, че е излишен. Ако не беше спрян АЕЦ "Белене" всеки месец щяха да се трупат нови десетки милиони задължения", подчерта Добрев.

Делян Добрев обясни, че не знае за упълномощаване на Михайл Андонов за разпореждане с активи на БЕХ. "Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ поради няколко причини. Една от тях е, че БЕХ няма ВЕЦ-ове, друга- от 2010 година всяка продажба на ДМА се извършва от агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Освен това ВЕЦ-те са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание", коментира още той.

Относно разделянето на НЕК от ЕСО Добрев подчерта, че вече това е трабвало да стане факт, а за да се случи е имало избран международен консултант. "Ако консултанта не си е свършил работата в срок трябва да му се търси отговорност. Санкциите от ЕК не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство.Към момента такава няма. Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено до секции няма да се стигне" каза още Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай