ДКЕВР ще компенсира производителите на ВЕИ

ДКЕВР ще компенсира производителите на ВЕИ | StandartNews.com

София. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи постоянни цени за достъп до електропреносната мрежа и електроразпределителните мрежи, както и компенсаторен механизъм за връщане на събраните средства. Това съобщиха от регулатора.

 

За производители на електрическа енергия, произведена от слънчева или вятърна енергия, която се изкупува по преференциални цени, цената за достъп до мрежата на ЕСО ще бъде 2,45 лв./МВтч, без ДДС.


За електрическата енергия, която се произвежда от възобновяеми източници, различни от слънце и вятър, която се изкупува по преференциални цени, цената за достъп е 0,00 лв./МВтч.


За производителите на ел. енергия от възобновяеми източници, различни от вятър и слънце, които не са обжалвали или няма излязло решение на съда, операторите на мрежи, към които те са присъединени, са длъжни да им възстановят 100 процента от събраните суми.

 

От ДКЕВР уточниха, че срокът за изпълнение на компенсаторните мерки е до 15 април 2014 г.

 

ДКЕВР настоя ЕРП-тата да уредят задълженията си към НЕК


В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) постъпиха жалби от Националната електрическа компания (НЕК) срещу ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия. Това пише на сайта на ДКЕВР. Това води до сериозни трудности в разплащанията към производителите, посочиха от компанията.

 

Над 318 млн. лв. са неизплатените суми до момента. Това води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система, категорични са от ДКЕВР.

 

В тази връзка ДКЕВР инициира среща с участието на НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО- ПРО, за да намери възможни решения на проблема. ДКЕВР призова страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни, считано от днес. Ако страните не постигнат съгласие и не се уредят финансовите въпроси, от комисията обявиха, че ще предприемат действия в рамките на закона с оглед на това да бъде предотвратено нарушаване сигурността на доставките на електрическа енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай