Дейв преживя срива на "Дженеръл Електрик"

Сега ще разберем дали си е взел поуките, за да възроди закъсалия производител

Дейв преживя срива на "Дженеръл Електрик" | StandartNews.com
  • Сега ще разберем дали си е взел поуките, за да възроди закъсалия производител

Дейвид Калхун, досегашен председател на борда на директорите на "Боинг", смени кабинета си в луксозния билдинг, премествайки папките си на най-високия етаж - там, откъдето Денис Мюленбург като изпълнителен директор ръководеше компанията в продължение на 34 години.

Независимо че вече 10 години е във върховете на авиогиганта, Дейв все още е познат за останалите топ-мениджъри по света по-скоро като един от участниците по време на краха на някогашния лидер по пазарна капитализацията - компанията General Electric.

Денис Мюленбург се приземи от върха на "Боинг" след решение на Борда в края на миналата година, ка-то официалният мотив бе "за поемане на отговорност за спиране на производството на модела 737 MAX". Тази кадрова драма се случи, след като този модел на два пъти падна през годината, повечето компании се отказаха да го използват, наложи се повторното му лицензиране, което още не е приключило. На всичкото отгоре по време на последния авиосалон във Франция, "Боинг" успя да продаде от този модел едва 200 самолета, а пресконференцията в Париж бе белязана от многобройни упреци към Мюленбург, както от журна-листи, така и от роднини на жертви на катастрофите.

Денис си тръгна емоционално разстроен, защото славата му дойде и си отиде с възхода и провала на мо-дела 737 МАХ, но не и с празни ръце. През ноември самолетостроителят съобщи, че Денис Мюлънбърг доб-роволно се отказва от бонуса си за 2019 година и от възнаграждението в акции. През 2018 година бонусът му и възнаграждението под формата на акции е било около 20 милиона долара.

На изпроводяк обаче все пак получи опции на акции и други активи на обща стойност от 62 милиона до-лара. Бордът го лиши от обезщетение за уволнението, което го ощети с близо 15 милиона долара, но все пак сумата е повече от прилична, като се има предвид световното унижение, което преживя компанията за пър-ви път от основаването си.

Всички погледи сега са насочени към амбициозния Калхун, чиято първа задача е да подобри взаимоотно-шенията с компаниите от целия свят и ако успее да я реализира, го

очаква огромен финансов подарък.

Според документи, подадени до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси, Калхун ще получава годишна заплата от 1,4 милиона долара като главен изпълнителен директор. В допълнение, той ще взима гарантиран бонус от 2,5 милиона долара, както и такъв от 7 милиона долара при "пълно връщане в експлоатация" на злощастния модел 737 Max.

Анализаторите са раздвоени в прогнозата дали той ще успее да дочака подаръка си. Едни твърдят, че то-ва е правилният човек за компанията в този сложен момент, защото има опит от управление на компания в риск и службата му в "Боинг" повече от десетилетие му дава безспорно предимство.

Други обаче са скептични заради миналото му. Той бе вицепрезидент в General Electric в самото начало на 21-век, по времето, когато това това бе компанията с най-голяма пазарна капитализация. За съжаление финансовата криза свали котировките на акциите й двойно, а заради продължителните турбуленции в нея през 2018 година тя беше изключена от индекса Dow Jones.

Дойде времето светът да разбере дали си е взел поуките от кризата с General Electric, за да възроди закъ-салия производител на самолети. Или ще остане в историята като мениджъра, от когото късметът все бяга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай