Дъждовете вдигат цената на меда

Дъждовете вдигат цената на меда | StandartNews.com

Пороите измиват прашеца от липовия цвят

Един плюс и един минус донесоха обилните валежи в началото на лятото за пчеларите. Минусът е очакваната по-слаба реколта от мед през тази година. Причината е, че заради многото влага пчелите са пропуснали две от важните си паши - рапицовата и акациевата. В момента върви събирането на мед от липите, но заради силните ветрове напоследък, много от липовия цвят е обрулен, а дъждът отмива прашеца от останалия. Намаляването на меда, който ще бъде произведен, ще доведе до повишаване на цената му, надяват се пчеларите.
Плюсът за пчеларите е, че в някои региони за първи път от няколко години насам има роене на пчелните семейства. Така е например в Хасковско.

"От една страна, дъждовете ще ни ударят чисто икономически заради по-ниската продукция, която ще изкараме, но от друга страна, сме облагодетелствани от тях заради възможността да си наваксаме с пчелните семейства", каза председателят на Областния съюз на пчеларите в Хасково Тошо Тодоров.

Повечето от колегите му също потвърждават роенето и са доволни, че поне малко ще се запълнят дупките, оставени през последните 10 години от т.нар. синдром на празния кошер. Световното явление не е подминало и България. Само за 10 години пчелните семейства в региона на Хасково са намалели наполовина. А са били около 15 хиляди. Най-засегнати са районите с най-много пчелини - Свиленградско и Ивайловградско. Там загубите на пчелни семейства са 40-50%. Има и места, като хасковското село Узунджово, където кошерите са останали на 90% празни. "Дъждът на практика затвори пчелите в кошерите, но пък ги насочи да правят нещо друго - да се роят, да се размножават, което не се е случвало през последните 5-6 години", каза Тодоров. Затова съветът му към колегите е тази година да се насочат към увеличаване на пчелните семейства и към продажба на отводки и семейства, за да компенсират загубите си от количеството добит мед. Цената на пчелно семейство стига до 300 лв., казват пчеларите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай