Държавата да разбере мечтите на младите

Държавата да разбере мечтите на младите | StandartNews.com

Преди футболът да се превърне в бизнес, трябва да има спектакъл

За да бъдеш лидер, е необходимо да си много по-напред в мисленето от всички други, казва Роберто Патраси

Роберто Патраси е завършил право и политически науки в Университета в Мачерата, Италия. Специализира административно право в Университета в Болоня. През 1993 г. се дипломира в университета в Урбино, Италия, със специалност социология, а през 1997 г. завършва курс по мениджмънт към фирменото училище на Бокони и магистратура в Университета Бокони, Милано, по медицинско право (2010 г.).

Работил е в публичната администрация на Министерството на правосъдието на Италия. От 1987 г. до 2013 г. е директор във футболен клуб Милан, като заема различни длъжности - директор и главен отговорник на детско-юношеския сектор на Милан, директор и отговорник в сектора по привличане на играчи. Бил е и институционален отговорник в детско юношеския сектор на футболния клуб.

В момента работи за футболната федерация на Италия. Той беше в България за конференцията "Образование и Бизнес", организирана от национална телевизия Bulgaria ON AIR и икономическия ТВ канал Bloomberg TV Bulgaria. Роберто Патраси отговори на въпроси на "Стандарт" за това как можем да си осигурим достатъчно квалифицирана работна ръка, да вдъхновим младите спортисти и какво трябва да се направи, за да се развива по-добре българският футбол.

- В България често се твърди, че няма достатъчно квалифицирана работна ръка, особено сред по-младите хора. Какво може да направи правителството, за да се подобри положението, да се стимулират младите граждани?

- Трябва да се разбере каква точно е мечтата на тези млади хора, какво искат да правят те, с какво искат да се занимават. И в тази връзка да има обучение, да се създаде една такава реалност, в основата на която е училището, след това и университетът. Трябва да се обърне внимание и на груповата работа, работата в екип на тези хора, които трябва да бъдат стимулирани чрез държавата. Държавата трябва да разбере какво искат младите хора в България.

- Кои са най-важните качества, които трябва да притежава човек, за да стане успешен, за да бъде лидер?

- Трябва да бъдеш много по-напред в мисленето от всички други. Това е първото и едно от най-важните неща. Трябва да създадеш нещо, което другите не могат да направят, да имаш нещо, което другите нямат. И да имаш среда, която може да ти позволи и да ти даде предпоставка за развитие на твоите идеи.

- Това лято ще има Европейско първенство по футбол. Променя ли се по някакъв начин значимостта на събитието? Сякаш вече не всичко е само за футбола, а се гледа на това събитие като златна мина, начин за изкарване на пари - чрез посещенията на туристите в страната-домакин - хотелите печелят, продават се големи количества алкохол, рекламните кампании и т.н.?

- Преди да бъде създаден такъв бизнес модел и спортът като цяло, и футболът, да се превърнат в бизнес, трябва да има създаден продукт. Трябва да има спектакъл. Спортът трябва да бъде спектакъл. Когато има такъв спектакъл, хората отиват да го гледат. Спортистът иска най-хубавата спортна обувка, спортистът иска най-хубавата "машина", за да тренира с нея. Когато има един лидер, голям шампион, всички други искат да са като него. Преди около 20 години, когато Роналдо дойде да играе в Интер, Интер в същия ден продадоха 100 000 фланелки. Сега нещата се мултиплицират с другия Роналдо (Кристиано). По този начин се увеличава стойността на бранда, стойността на фирмата, стойността на отбора. В тази връзка се увеличава консумацията на телефонни обаждания, на продажбите, на консумирането на различни продукти. Когато един спортист е по-малко добър от друг, той използвайки най-хубавия, последният модел на Nike спортна обувка, примерно, си мисли, че във футбола с тази обувка ще стане като Меси. Въобще не е така. Лидерите създават модата, създават стила.

- С какви впечатления сте от българския футбол? Какво трябва да направят управляващите, за да да се развива той по-добре?

- В миналото държавата е направила и е подпомогнала много футбола - ЦСКА, Левски, националния отбор, и това трябва да се оцени високо. И в тази връзка се е видял резултатът, защото Христо Стоичков е достигнал до голямо ниво, и България, като национален отбор, е достигнала до големи успехи. Сега държавата трябва да въведе такива методи на обучение, че да развива децата, младите спортисти, да ги направлява. Трябва да бъдат създадени федерални центрове, където най-добрите да ходят да тренират. След това да бъдат създадени спортни училища, където да бъдат изпратени създадените вече треньори. Или там да се създадат най-добрите треньори.

- А Вие как решихте да се занимавате с футбол и по-специално да работите в сектора за привличане на играчи?

- Започнах с тази работа, след като първоначално бях футболен съдия. След това с моите възможности, с моите лични умения, с моя опит, ме поканиха и 30 години бях във футболен клуб Милан. Първо трябва да се създаде човекът, след това спортистът. Това е важно да се запомни. За да се създаде човекът, трябва да има училище, трябва да има закони на живота и чак след това техническото обучение в спортната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай