Дарители възстановяват най-стария храм от 19-и век в София

На Благовещение бе даден стартът на обновяването на „Св. вмчк Мина“ в „Слатина“

Дарители възстановяват най-стария храм от 19-и век в София | StandartNews.com

Управителят на Геотехмин ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов е най-големият дарител за възстановяването на храма

 

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е основен спомоществовател по Благотворителната програма „Българските добродетели“
„Ще се възстанови един скъпоценен камък на Българската православна църква в София. Ще се сбъдне една мечта на жителите Слатина“, това казваха хората, дошли на тържествения водосвет по случай старта на ремонтно-възстановителните дейности на Старинен храм „Св. вмчк Мина“. Около 300 официални гости и миряни бяха дошли на събитието, което се състоя на големия християнски празник Благовещение. Всички те си пожелаха да се срещнат отново тук след година, в напълно обновения храм.

 

Историята

„Св. вмчк Мина“ в район „Слатина“ е най-старият, който датира от XIX век в София. Той е построен по време на османското владичество през 1872 г. През 1955 г. е обявен за паметник на културата, единствен от XIX век на територията на София, а през 1989 г. и за архитектурно-художествен паметник на културата. Затворен през 2012 г., той отново отвори врати през  2022 г. по инициатива на жителите на район „Слатина“ и свещениците от храм „Св. Троица“, който се намира в същия район. Един от тях е наместникът на този храм отец Андон. „Св. вмчк Мина“.

„Местните слатинци са го направили с голяма любов. Разказват, че са носили камъни, за да бъде изграден. Стенописите са замазани с вар през 50-те години на миналия век“, разказа наместникът на храма отец Андон. „Ще се премахне варта, за да видим какви са стенописите. Като виждам иконите на иконостаса, се надявам да са нещо прекрасно“, обяснява с надежда отецът. Той вярва, че храмът да бъда възстановен напълно. Това ще стане благодарение на дарения, събирани няколко години от представители на слатинските родове и други родолюбиви българи. 30 000 лева са дадени от Софийската Света митрополия. Сдружение „За Слатина“ и пулмологът д-р София Ангелова са организирали благотворителен концерт. Общо от миряни и митрополията са събрани 190 000 лева. Тези средства, за съжаление, са се оказали крайно недостатъчни, предвид тежкото състояние на храма. Проф. дтн инж. Цоло Вутов, който е потомък на един от слатинските родове, става най-големият дарител. Той решава да подпомогне възстановяването на храма по Благотворителната програма „Българските добродетели“ със средства от „Геотехмин“ ООД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД.

„Този момент е щастие за всички жители на район „Слатина“, защото това се очакваше да се случи дълги, дълги години. Този културно-исторически паметник е може би единственият в София, който датира от 19-и век. Храмът е свързан с много фамилии от село Слатина, които са строили и са дарили, за да го има днес тук. Стари Слатински фамилии, една от които съм и аз. Благодарение на потомците, които днес са тук – те дадоха своя дан в проектирането и в спонсорирането за възстановяването на този храм. Благодарение на тях вече имаме проект и строително разрешение, за да се започне работа“, каза проф. Вутов на официалното събитие.

Нов облик

Обновяването ще се извърши от „Геострой“ АД. Ще се укрепят конструкцията и основите. Предвижда се цялостна подмяна на покрива и изграждане на нова камбанария. Стенописите, запазените орнаменти от епохата и всички артефакти ще се разкрият, почистят и реставрират. Ще се поставят нови подови настилки в помещенията, нова мебелировка и система за отвеждане на дима от свещите. Проектът включва подмяна на електрическата инсталация и водосточните тръби, както и поставяне на климатици за отопление. Ще се осигурят видеонаблюдение и алармена система.

По времето на социализма стенописите са били варосани. Сега ще бъдат възстановени

 

Цялото дворно пространство ще бъде облагородено с нови настилки, стълби, алеи, осветителни тела и ограда. За хората с двигателни увреждания, част от които сега не могат да се качат по стръмните стълби ще има нова външна подемна платформа. В двора се предвижда да се изгради нова малка обслужваща сграда с канцелария за отеца.

Още дарения

„Този храм е построен преди Освобождението на България. Надявам се това да трогне хората и да продължи събирането на дарения, защото като се отвори куполът, може да се наложат допълнителни дейности“, коментира отец отец Андон Софиин, председателят на църковното настоятелство на „Свети вмчк Мина“. Сега храмът сплотява хората, които искат той да бъде обновен и посещаван. Дори преди обновяването всяка неделя святото място се посещава от вярващите.

Стартът на ремонтните дейности бе даден с отслужване на водосвет от Негово Преосвещенство Блоградчишкият епископ Поликарп. На дългоочакваното събитие присъстваха председателят на Столичния общински съвет Цветомир Павлов, заместник-кметът по Обществено строителство на СО г-н Иван Матов, районният кмет Георги Илиев, арх. Деляна Панайотова – началник на ДНСК, представители на Геотехмин, Геострой и Геотрейдинг.

На отслужването на водосвета присъстваха представители на православната църква, на Столична община, на общинския съвет, на район „Слатина“, на дарителите и строителите

 

Иван Матов благодари на отец Андон и на всички, които по един или друг начин са дали своя принос за каузата, сред които и основният дарител проф. Вутов, на Сдружение „За Слатина“ и на д-р София Ангелова. Той потвърди, че Столична община ще подкрепя възстановяването на храма.

„Когато станах кмет този храм беше запустял. Изглеждаше покъртително. Надявам се искрено съвсем скоро да го видим възстановен, така, както е бил преди 70 години“, каза кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай