Чолаков: „София-БТ" е в застой заради намалените поръчки

Чолаков: „София-БТ" е в застой заради намалените поръчки | StandartNews.com

„София – Булгартабак" е във временен застой, с оглед на намалелите поръчки. Това коментира в Пловдив Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак-Холдинг" АД. Той участва в кръгла наса на тема „Български тютюн".

Според Чолаков, това е следствие на острата негативна медийна кампания. Той отрече всякакви твърдения, че от завода се изнасят машини и че производството е изнесено в Сърбия. „Преди две години придобихме една фабрика в Република Сръбска, но с идеята там да имаме по-добър достъп до т. нар. ЦЕФТА пазари, тъй като България трябваше да изнася там с големи мита. Митото за Сърбия в момента е 52%", уточни Чолаков.

По думите му, това е нормална пазарна крачка на много компании. Той не отрече за загубените пазари в Близкия Изток. „Всяка индустрия има своята специфика, тютюневата – също", каза Чолаков. „Близкият Изток е чувствителен регион, в който "Булгартабак" е продавал още от 70-те години на миналия век. Когато ставаме свидетели на обвинения, свързани с нашата компания и големия медиен шум, това неминуемо се отразява на пазарите, така се случи и с нас", добави Чолаков.

Той бе категоричен, че компанията си знае задълженията по приватизационен договор и си ги изпълнява стриктно, на 100%. „За последните 5 години ние сме предоставили множество факти за обемите тютюни, които сме изкупили. Осигурили сме над 4 500 работни места. Това са фактите, всичко друго са спекулации и твърдения", добави изпълнителният директор на "Булгартабак-Холдинг" АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай