ЧЕЗ възстанови електрозахранването на 153 хил. клиенти

ЧЕЗ възстанови електрозахранването на 153 хил. клиенти | StandartNews.com

ЧЕЗ възстанови електрозахранването на 153 000 клиенти в 250 селища в Западна България. Условията продължават да бъдат голямо предизвикателство пред служителите и работата продължава. Налага се да носят материали на ръце в продължение на километри, през терени без пътища. Това съобщиха от пресцентъра на компанията.

„Върнахме светлината в домовете на 153 000 клиенти и работата продължава. Изискваха се извънредни усилия и благодаря на тези, които не бяха на работа, но излязоха от домовете си, за да помогнат. Всички се справиха мъжки в тази труднопреодолима обстановка", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

Най-тежка през изминалия ден беше ситуацията във Враца. Към момента електрозахранването на повече от 40 хиляди домакинства в областта е възстановено, като работата продължава и в последните засегнати селища. В Югозападна България обстановката се нормализира, работи се по отстраняване на повреди в населени места в няколко общини – Кюстендил, Невестино, Рила и Симитли.

Предстои обобщение на повредените съоръжения и щетите вследствие на силния снеговалеж. Тежките обледявания в района на Враца и Монтана през първата седмица на януари предизвикаха щети на обща стойност 70 хиляди лева. Дъжд при ниски температури и леден вятър доведоха до десетки повреди по мрежата. Екипи на ЧЕЗ се бориха със счупени и замръзнали съоръжения при екстремни условия и подмениха 240 килограма проводници, 33 повалени стълба и 24 счупени изолатора, допълват от ЧЕЗ.

По-рано стана ясно, че заради кражба на масло от трансформатор е нарушено подаването на ток в столичния квартал „Кумарица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай