Чакат рекорден добив на пшеница

Състоянието на посевите е по-добро, отколкото през миналата година

Чакат рекорден добив на пшеница | StandartNews.com

Рекорден добив на пшеница се очаква тази година в световен мащаб. Прогнозите на Световния съвет по зърно са, че производството на зърно тази година ще надмине 700 млн.т, каза селекционерът по пшеницата от Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево проф. Николай Ценов. Ако се достигне това количество, то ще бъде най-голямото, произведено в света, откакто се води статистика. Прогнозните данни обаче може да се променят през юни, защото земеделието е изключително зависимо от природата, допълни проф. Николай Ценов.

Фермерите в страната обаче се молят за дъжд, който да спаси реколтата от жито. Заради сухия май голяма част от стопаните прогнозират по-слаби добиви от очакваното. Падналите локални валежи в края на месеца все пак са успели да повлияят добре на посевите, коментира проф. Николай Ценов.

Според него общото състояние на пшеницата в страната е по-добро спрямо същото време на миналата година. Прогнозата му е добивите да са от порядъка на 4,3 млн. т. Толкова беше ожънато и през 2012 г. Ако през първата половина на юни вали, то посевите ще реализират потенциала си, докато ако е по-сухо - зърното ще остане по-дребно и няма да бъде добре изхранено, каза проф. Ценов. Той припомни, че през есента бяха признати три нови сорта пшеница Рада, Тина и Пчелина, като добави, че в момента той и колегите му работят по още нови сортове. Проф. Ценов допълни, че 80% от семената, които се сеят от земеделските стопани в страната са сортове на Добруджанския земеделски институт.

Жътвата тръгва още през юни

Жътвата тази година ще започне много по-рано от обикновено. Комбайните вече са на полето и още в началото на седмицата започва прибирането на ечемика, разказа шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Заради сухия май зърното се изпече много по-рано и тази година жътвата и на пшеницата се очаква да е безпрецедентно рано, обясняват фермерите. След сухата есен, зимата се отрази добре на зърнените култури, защото беше мека и влажна. Това ни накара да очакваме рекордни като количество и качество добиви, обясни Вукодинов. Сухият май обаче е изпарил надеждите на стопаните. Има райони в страната, където над 50 дни не е падал дъжд, каза Вукодинов. Най-засегнати са районите на Пловдив, Пазарджик и почти цяла Южна България. Дори на места като Кнежа, където обикновено има много добри условия, тази година сушата се отрази зле, допълни шефът на зърнопроизводителите. Той обаче не се ангажира с прогноза дали добивите от зърно тази година ще са по-слаби и с колко. Всичко зависи от времето, ако сега завали, има шанс зърното да се налее, коментират стопаните. Проблеми заради сушата може да се очакват и с царевицата и слънчогледа, коментира Ангел Вукодинов.

Повече за метеорологичната обстановка четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай