Бягаме от кеша заради таксите на банкомата

Ръст в пазаруването с кредитни карти

Бягаме от кеша заради таксите на банкомата | StandartNews.com

 

  • Ръст в пазаруването с кредитни карти
  • Във физическите магазини купуваме храна, а онлайн – забавление

Значителен ръст при използването на кредитни карти за покупка на стоки - така както е в западните страни, а не за теглене на пари от банкомат. Тази тенденция е наблюдавана през втората половина на 2021 година, сочи проучване на БНП Париба Лични Финанси. Това е важна промяна - допреди няколко години най-разпространената трансакция в България беше теглене на 400 лева от банкомат. Тенденцията за все по-разумно използване на кредитни карти се доказва и от ръста на използването на картите на ПОС терминали. Делът на плащанията на ПОС достигна 73%, а в периода юли-декември 2020 година беше 70%. В същото време делът на тегленията от банкомат се понижава до 18%, докато година по-рано беше 22%.

Според данните на БНП Париба Лични Финанси, през второто полугодие на 2021 година средният размер на трансакциите през POS терминал е 60 лева, което е със 7 лева повече в сравнение с година по-рано. От банкомат хората теглят средно 163 лева.

Кредитните карти се използват не само за покриване на ежедневни нужди като покупка на храна, но и за много други цели. Например кредитните карти се използват все по-често в ресторанти, за плащане на битови сметки и на стоки, доставени от куриерски услуги, за забавление и за качествено прекарване на времето.

Проучването показва още, че финансовата култура на българите се повишава и хората управляват все по-разумно парите си. Доказателство за това е фактът, че в периода юли-декември 2021 г. 51% от хората са покривали използваната сума по кредитните си карти в рамките на гратисния период и така са избягвали плащането на лихва.

17% е ръстът на броя на покупките на стоки на равни вноски в рамките на лимита на картата. Това е иновативно приложение на кредитните карти, издавани от БНП Париба Лични Финанси, което позволява на хората да планират по-добре бюджета си. Освен това, с покупките на изплащане, българите са в крак с все по-модерната тенденция „Купи сега, плати по-късно“ и отлагат плащанията във времето, което им позволява да не натоварват семейния си бюджет.

Все по-голямата увереност на хората при използването на кредитни карти се доказва и от ръста от 21% на броя на трансакциите през втората половина на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Българите ги използват  основно в хранителни магазини /36% от трансакциите/ и за забавление и отдих /20%/. На трето място в топ целите с 14% от трансакциите е пазаруването в специализирани магазини като „Направи си сам“, за обзавеждане и други. Четвъртата позиция с 6% е за транспортни разходи.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, ръстът на използването на кредитни карти е движен от четири основни фактора. Първият е постоянното повишаване на финансовата грамотност на хората, които осъзнават предимствата на този инструмент и удобството, което той предоставя.

Вторият фактор е все по-големият брой стоки и услуги, които могат да бъдат закупени с кредитна карта. Третото обяснение е пандемията и желанието на хората да пазаруват дистанционно в безопасна среда. Според данните на банката, средната сума на онлайн трансакциите през втората половина на 2021 година е била 65 лв., което е ръст от 12% в сравнение с периода юли-декември 2020 г. Четвъртият двигател на ръста е улесненият достъп до този финансов инструмент.

Новото издание на проучването показва интересни различия между използването на кредитни карти във физически и онлайн магазини. В търговските обекти хората ги използват най-често за покупка на храни и напитки. На втора позиция са плащанията на стоки, доставени от куриери. Третата позиция е за гориво, а четвъртата – за покупка на уреди за домакинството.

Топ целите при използване на кредитни карти в дигитална среда са напълно различни. На първо място е категория „Забавление и отдих“. Веднага след нея са паричните преводи. На трето място е онлайн плащането на вноски по кредити.

Второто издание на проучването „Личните финанси на българина“ от БНП Париба Лични Финанси в България е базирано на статистическите данни за трансакциите с активни кредитни карти, издадени от банката. То обхваща периода юли-декември 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай