Бунт за заплати парализира Франция

Бунт за заплати парализира Франция | StandartNews.com

Президентът Оланд решен да продължи трудовите реформи

Пътища, пристанища, летища и метростанции из цяла Франция бяха блокирани вчера заради започналата национална стачка срещу реформите в трудовото законодателство, които президентът Франсоа Оланд и правителството са решени да прокарат в страната. Протестите срещу реформата продължават от седмици, а тази седмица се очаква да бъде кулминацията на бунтовете.
Шофьори на камиони блокираха важни пътища и магистрали в няколко района на страната като част от протеста, който бе свикан от седем синдиката. Затворени бяха пътни артерии около Марсилия и западните градове Нант и Льо Ман. Шофьорите се страхуват, че приходите им ще паднат заради реформите, в които се предвижда орязване на заплащането за извънреден труд и удължаване на работната седмица. Отделно в редица градове хиляди протестиращи излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от промените. Дори офис на управляващата Социалистическа партия в Руан беше атакуван от разгневени демонстранти.

Националната стачка засегна още пристанищата, влаковете и летищата. Две метростанции в района на Париж бяха затворени заради демонстрации. Два синдиката на служители в железопътните услуги организират стачка от 8 сутринта в сряда до петък сутринта. Заради протеста само един влак ще се движи от Марсилия за Ница, а не 8 както е обикновено.
По-рано президентът Оланд обяви, че няма да отстъпи и реформите ще продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай