Болести и ранна сеитба вдигнаха цената на зърното

Болести и ранна сеитба вдигнаха цената на зърното | StandartNews.com

Като изключително пъстра определи картината в страната селекционерът по пшеница проф. Николай Ценов, който бе сред гостите на традиционния Ден на отворени врати в Добруджански земеделски институт. Специалистът каза, че тази година има и много болести по пшеницата, провокирани от меката зима и дъждовната пролет. Всичко това е довело до третиране с инсектициди и фунгициди, което е оскъпило производството на зърно.

"Все повече си мисля с приближаването на жътвата, че реколтата ще е по-ниска от миналата година. Не знам какви са прогнозите на колегите и изобщо кой е давал прогнози, но това, което виждам не е много добро. В Южна България малка част от посевите са в добро състояние, даже мисля, че вече са почнали да жънат и пшеница, защото допреди един месец бяхме един месец напред, сега започваме да се забавяме. Искрено се надявам реколтата да бъде близка до тази, която беше миналата година. А миналата година имаме рекордна реколта - втората след 1989 г., около 5 млн. т зърно", каза проф. Ценов. Професорът заяви, че колкото повече наближава времето на жътвата, толкова по-хубави стават полетата, засети с български сортове пшеница, които са адаптирани към нашите климатични условия и са и доста по-устойчиви на болестите, които са в нашите географски ширини.

"Аз мисля, че тази година ще обърне мисленето на земеделските стопани в полза на българската селекция", каза проф. Ценов. Според него между 7 до 10 на сто от пшеницата, която ще бъде прибрана в хамбарите по време на жътва ще е с добро качество. "Трябва да има качествена генетика, иначе няма как да прибираме зърно с добро качество. С френските сортове, които в последните години сеят стопаните, не може да се иска качествена реколта. Когато ние бяхме стигнали около 12 даже 18 % силни пшеници в България, едва се е стигало до около 12 % качествено зърно. Сега при тази инвазия, при която навярно качествените пшеници са 1-2 на сто, няма как да има качествено зърно", коментира селекционерът. И докато у нас около 55 на сто от площите в страната са засети с българска селекция, то в Турция вече има признати три сорта пшеница на Добруджански земеделски институт и популярността на нашите семена нараства, каза проф. Иван Киряков, директор на ДЗИ. Той сподели, че ежегодно в последните 5 години институтът е посещаван от 100-150 зърнопроизводители от южната ни съседка, които купуват семена от ДЗИ.

"Признати са сортовете ни "Галатея", "Аглика", а вече и "Енола". Имаме надежда, че ще бъде признат и сорта "Драгана". В рамките на открития ден отново имаше турски фирми, като пред медиите Ахмед Асанов, агроном в "Тарар Ун" каза, че фирмата, в която той работи от няколко години сее пшеница за семепроизводство от българска селекция и са много доволни.

"Добивът ни средно в последните години, когато започнахме да сеем българска селекция е 650-700 кг от декар. Тия сортове, които вземаме са висококачествени хлебни пшеници. В България сеят френски пшеници, които дават висок добив, но по хлебопекарни качества са ниски затова харесваме българската селекция, защото има добро качество на зърното, а и добивът е добър при нас. Аз съм агроном, завършил съм в Пловдив и от 1979 г. съм в Турция. Сеем 4 хил. дка българска пшеница и ще увеличаваме площите", каза Ахмедов. Освен турските фирми, да видят българските сортове бяха дошли и група зърнопроизводители от Румъния.

В рамките на открития ден на пшеницата ДЗИ представи на зърнопроизводителите общо 51 сорта зърнено-житни култури, от които 35 сорта обикновена зимна пшеница, 4 сорта твърда пшеница, 9 сорта тритикале и 3 сорта ечемик. Проф. Киряков съобщи, че за сеитба ще предложат на стопаните общо 15 сорта обикновена зимна пшеница, от които четири се пускат за първи път на пазара. Това са сортовете "Рада", "Божана", "Стояна" и "Косара". Ще бъдат предложени 6 сорта тритикале и два сорта ечемик, като "Ахат", който е пивоварен ечемик, ще бъде пуснат за първа година на нашия пазар. И той, като проф. Ценов сподели притеснения за качеството и количеството, като заяви, че тези, които са провели правилни агротехнически мероприятия ще имат добра реколта, но коментира, че заради повечето третиране себестойността на декар е повишена. Според него при добри растително-защитните мероприятия добивите могат да стигнат средно в Добруджа 650-700 кг/дка. "Що се отнася до това, което също много се коментира - каква ще бъде цената, е трудно да се каже. Струва ми се, че няма да скочи 30 стотинки за килограм, защото на първо място сигурно ще се търси качеството. На второ място се говори за ниска цена още от началото на годината. На среща в Разград се коментира, че количеството на пшеницата от предходна година е в голям размер и че се очакват много добри добиви в Украйна и Русия. Русия е под ембарго в Европа, но Украйна не е, а цената на пшеницата в България се определя от Черноморския пазар, на който Украйна е най-големия производител", каза проф. Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай