Бобева: Имаме газ за минимум 3-4 месеца

Бобева: Имаме газ за минимум 3-4 месеца | StandartNews.com

София. "Българското правителство има готовност да осигури газ за максимално дълъг период от време, минимум 3-4 месеца. Ние имаме решение на Министерския съвет да се нагнетяват допълнителни количества в хранилището в Чирен. Имаме идеи и за алтернативни доставки". Така коментира вицепремиерът Даниела Бобева руско-украинската криза в доставките на газ, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите на Бобева в стратегията за енергетиката, която ще бъде представена скоро, се предвижда изграждането на още едно газохранилище. "Предстои да представим и програмата за рендустриализацията. Работихме задълбочено по нея през последните няколко месеца и целта й е да се насърчи индустрията, произвеждаща продукция с висока добавена стойност и експортен потенциал и да се постигнат целите за дял на индустрията в БВП, поставени от ЕК," каза още вицепремиерът.

Тя допълни, че третия документ, чието разработване координира, и чието представяне предстои, е стратегия за интеграция на бежанците. "Този проблем не стои вече така остро както в началото, но ние все още не сме си изпълнили ангажиментити по него", обясни зам. министър-председателят.

"Подкрепяме горещо всякакви регионални инициативи за мониторинг и превенция срещу бедствия и аварии. По Дунавската стратегия дългосрочно трябва да се заделят европейски средства, за да се реагира навреме и адекватно при нещастия, като сполетелите нашите съседи от Сърбия и Босна и Херцеговина наводнения", обяви Бобева по време на церемонията по награждаването на участниците в хуманитарната акция за пострадалите в наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина.

"България бе сред първите държави, откликнали на призива за помощ. Нашите екипи спасяваха човешки живот, възстановяваха от разрушенията, помагаха в първите мигове на нещастието", обясни Бобева и припомни, че още на 16 май МВР изпрати спасителни екипи на Гражданска защита, в чиито състав влязоха първоначално 28 души, в последствие заменени от нови 20, 8 пожарни автомобила, моторни помпи и 2 лодки.

За Сърбия от бедствения резерв на БЧК бяха изпратени 1000 бр. одеяла, 400 бр. комплекти, детско спално бельо - 100 бр. комплекти, 500 възглавници, 300 чифта гумени ботуши, 1000 чифта чорапи, 100 детски якета и 100 детски блузи, 100 походни легла. За Босна и Херцеговина от резерва на БЧК бяха изпратени 500 одеяла, 200 комплекта спално бельо, 50 комплекта детско спално бельо, 250 възглавници, 150 чифта гумени ботуши, 500 чифта чорапи, 50 детски якета и 50 детски блузи, 50 походни легла.

"Открита бе банкова сметка и кратък телефонен номер за набиране на средства чрез SMS", допълни вицепремиерът. 

"Изразявам личната си човешка благодарност, както и благодарността на народа на Сърбия за това, че България откликна веднага на молбата ни за помощ. Благодаря за личната ангажираност на Даниела Бобева, която не само като вицепремиер, но най-вече като човек изрази състрадание и се зае да организира подкрепа", заяви посланикът на Сърбия Владимир Чургус. Митар Павич също благодари и подчерта, че хуманитарната акция е била отличен финал на работата му като посланик на Босна и Херцеговина в приятелска България.

Главен комисар Николай Николов съобщи, че се работи активно по инициативата за превенция и риск в Югоизточна Европа. "Със своевременната си реакция доказахме, че европейската солидарност не е само на думи", подчерта гл. комисар Николов.

Представителите на бизнеса изразиха готовност да се включват и за в бъдеще в хуманитарни акции, водени от състрадание и готовност да помогнат на съседи в беда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай