Бобева: Бизнес климатът в България се подобрява

Бобева: Бизнес климатът в България се подобрява | StandartNews.com

Севлиево. "Пропуснах вота на недоверие в парламента за да съм при вас за 80-та годишнина на "Идеал Стандарт – Видима", каза министърът на икономиката Даниела Бобева в един от заводите на фирмата в Севлиево.

Пред работниците и управленския състав тя представи данни от статистиката за бизнес климата у нас през последните пет месеца. Данните сочели че бизнес климата е на много по-добро ниво в сравнение с половин година назад. Възможностите за развитие на фирмите и възстановяването на ДДС без закъснение давало нов шанс на бизнеса в България. Вече се усeщала по стабилна бизнес среда след като вече е сложен край на жестоките проверки и рекета. Бизнес ситуацията у нас се е подобрил и в момента сме достигнали нивото от месец май 2009 година, каза тя.

В Севлиево днес беше отбелязана 80-ата годишнина на компанията Идеал Стандарт – Видима. Изпълнителният директор инж. Красимир Копчев представи ключови моменти от историята на дружеството - 1952 г., когато започва усвояването и производството на санитарна арматура.Инж. Копчев съобщи, че общият размер на инвестициите в „Идеал Стандарт – Видима" АД за периода 1992 – 2013 г. е над 120 млн. евро. Само за 2013 г. са инвестирани близо 6 млн. лева, като най-значимите са в развойна дейност към 2 млн. лева и нова инсталация за производство на месинг блок - 2 млн.
лева. За 2014 г. компанията планира да бъдат направени 4 млн. лева инвестиции. В компанията работят близо 3100 работници и служители. В Севлиево са двата най-големи центъра за развойна дейност в рамките на „Идеал Стандарт Интернешънъл", каза директорът на завода за санитарна керамика Валентин Ганев.

„Българското подразделение има важно място в нашата компания – 1/3 от служителите работят в нея", каза Марк Макрей, вицепрезидент "Човешки ресурси и комуникации" в „Идеал Стандарт Интеренешънъл", част от която е "Идеал Стандарт - Видима". 500 комплекта за обзавеждане на баня изпращат от завода за бедстващите семейства след наводненията в Сърбия. От завода са направили дарението след консултации с представители на Червения кръст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай