БНБ и ДАНС ловят перачи на пари

БНБ и ДАНС ловят перачи на пари | StandartNews.com

БНБ и ДАНС заедно ще ловят терористи и мафиоти. Това става ясно от документа за сътрудничество, който подписаха двете институции.

Затягането на контрола при изпирането на пари и финансирането на тероризма са сред основните цели на бъдещото сътрудничество между БНБ и ДАНС.

Борбата с прането на пари е един от основните приоритети на антимафиотите. Само през 2012 г. те успяха да предотвратят 14 съмнителни операции за над 1,5 млн. евро. Тогава бяха направени и съществени промени в закона срещу изпирането на пари. Финансовите институции бяха задължени да поставят под особено наблюдение необичайно големи сделки или изключително сложни операции, както и операции, които нямат явна икономическа или законова цел. Информацията от следенето на тези сделки пък трябваше да е на разположение на ДАНС. Едни от най-честите схеми за пране на пари са тези, в които се използва интернет банкиране, както и "кредити" или "дарения", извършени предимно от офшорни фирми до български компании с чужд собственик.

Споразумението между антимафиотите и БНБ дава възможност инспекторите от двете институции заедно да предотвратяват различни незаконни акции, които биха навредили на икономическата и финансовата сигурност на държавата ни.

За тази цел те ще правят съвместни проверки, ще обменят информация, както и експертна помощ. Освен това ще провеждат съвместни курсове и семинари на служителите си.

"Взаимодействието с ДАНС е първа стъпка в създаването на нова институционална рамка за оперативно сътрудничество на БНБ с други публични институции", съобщиха от централната банка. Повишаването на ефективността при сътрудничеството с държавните органи е сред приоритетите на новото ръководство, допълват от БНБ. Оттам обаче отказаха да разкрият повече подробности, тъй като споразумението с ДАНС не било публично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай