БМВ представи новото електрическо Мини

Инвестицията на БМВ ще запази 5000 работни места във фабриката на компанията в Оксфорд

БМВ представи новото електрическо Мини | StandartNews.com

Брекзит "представлява лоша прогресия", заяви във вторник директорът на производството на БМВ (BMW) Оливер Ципсе в момент, когато автомобилният гигант представи новият си електрически автомобил Mini Electic.

Инвестицията на БМВ ще запази 5000 работни места във фабриката на компанията в Оксфорд, където ще се произвежда новия модел, а първите доставки ще бъдат извършени в началото на следващата година, съобщиха от компанията.

Електрическото Mini ще струва 24 400 паунда. Оливер Ципсе, който по-рано управляваше завода в Оксфорд и се смята за голям поддръжник в БМВ за преминаването на компанията към производство на електрически автомобили, каза: "Чрез Mini Electric ще започнем новия ни модел на офанзива за напълно електрически превозни средства".

Оливер Ципсе обаче посочи, че компанията е преместила част от производството на двигатели от Великобритания в Германия поради решението за изтеглянето на Острова от ЕС.

Производственият завод, разположен в Hams Hall, произвежда и изпраща двигатели в Южна Африка, където компанията сглобява автомобили, които след това продава в ЕС.

Когато обаче Великобритания напусне единния блок, тези двигатели вече няма да бъдат в списъка на "местни" компоненти, което означава, че превозните средства на БМВ вече няма да бъдат освободени от тарифи съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Африка.

"Заводът Hams Hall вече не произвежда никакви продукти за  Южна Африка, което, разбира се, е лошо за Великобритания", посочи производственият шеф на компанията, добавяйки, че "не става въпроса за огромна сума".

Главният изпълнителен директор на БМВ Харалд Крюгер пък обяви през миналата седмица, че ще се оттегли от поста си, след като договорът му изтече през 2020 година. Намерението е факт, след като германският производител на луксозни автомобили отчете един от най-слабите си финансови резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай