Бизнесмен: Точат Сливен с хонорари

Натискат съда да бълва дела, твърди Мартин Стефанов

Бизнесмен: Точат Сливен с хонорари | StandartNews.com

Сливен. Кметът на Сливен Кольо Милев реализира схема за точене на общината чрез адвокатски хонорари и упражнява неправомерен натиск върху съдебната система в лицето на председателя на АС при БТПП - Силви Чернев. Това обяви в сензационно писмо до медиите Мартин Стефанов, управител на фирма БУЛ ГЕЙТ ЕООД. Община Сливен е хвърлила над 1,6 милиона лева, за да обжалва вече загубено дело, твърди бизнесменът.

След приключване на процедурата пред ВКС, с която фактически беше признато правото на БУЛ ГЕЙТ ЕООД да получи от Община Сливен близо 6 милиона лева, присъдени с решение на състав на Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата, Община Сливен заведе пред същият арбитражен съд иск, с който поиска БУЛ ГЕЙТ ЕООД да бъде осъдена да заплати сумата от 2 545 662,16 евро. На 15.04.2013 г. Арбитражният съд при БТПП прекрати това дело и определението му е без право на обжалване и е окончателно.

Въпреки прекратяването Община Сливен в лицето на законния й представител Кольо Милев заведе в края на април отново абсолютно идентичен иск пред АС при БТПП, придружен с нови обжалвания пред ВКС и Софийски градски съд, който вече се произнесе в полза на БУЛ ГЕЙТ ЕООД.

Според бизнесмена кметът Кольо Милев си е позволил да се срещне с г-н Силви Чернев в качеството му на председател на АС при БТПП, с предмет на обсъждане последното искане на Общината а именно образуваното МАД 19/2013 г. "По думите на кмета на Община Сливен на срещата е обсъждано как да се процедира по това дело и било заявено, че "не можело, след като АС при БТПП веднъж разгледал дело между същите страни, сега да отказвал разглеждане на друг спор между същите страни по същите отношения. Подобни срещи и консултации са най-малкото морално укорими. Те уронват престижа на Арбитражния съд при БТПП и са грубо нарушение на етичните правила на арбитрите" по точно чл. 5, ал. 1 и ал. 3, каза Стефанов.

"Под благовидната форма, че уж защитава интересите на гражданите на Сливен, Кольо Милев е измислил и реализирал схема, от която Община Сливен е загубила до момента близо 2 000 000,00 лв. Ако не бъде пресечена порочната практика, ще бъде и многократно увеличена щетата на финансите на Община Сливен, категоричен е бизнесменът.
Въпреки че е безсмислено да се водят дела за нещо, което е окончателно и има силата на присъдено нещо, те водят тези дела и досега са ги загубили всичките. За нас е безспорно, че тяхната единствена цел е да изплащат хонорари по адвокатски договори, както и такива по консултантски и експертни услуги, твърди Стефанов. Фирмата му е подала сигнал до правоохранителни органи за неправомерни действия, свързани с това незаконно разходване на средства. Няма решение на Общински съвет Сливен за тези разходи. Не е проведена задължителната процедура по Закона за обществените поръчки. Никъде в отчета по изпълнението на бюджета не са посочени тези извършени разходи, което е огромно нарушение на Закона за бюджета, както и в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Съдебната сага с тези безбройни дела продължава повече от 3,5 години, ТД "БУЛ ГЕЙТ" ЕООД е в съдебни казуси с Община Сливен във връзка с изпълнение реконструкция на канализационна и водопроводна мрежа на Сливен. През 2012 година Община Сливен е платила 180 000 лева на адвокат Виктория Петкова. Хонорарът е по търговско дело номер 273. По същото дело сливенското кметство дава други 310 733,63 лева за присъдена държавна такса. Присъдените разноски на адвокатското дружество на БУЛ ГЕЙТ струват още 180 000 лева. Общината плаща още 150 000 лева хонорар на адвокати за образуване на изпълнително дело номер 835 от 2012 година. Други 140 000 лева отиват за хонорар към частен съдебен изпълнител. Парите са за събиране на задължения от страна на Община Сливен към БУЛ ГЕЙТ. 220 000 лева са платени за лихвите по делото. За нов иск от Община Сливен към дружеството са дадени други 126 000 лева. Парите отново са за адвокатски хонорар. Този път за адвокатско дружество "Гълъбова, Михайлов и партньори". През 2012 година се дават "само" 30 000 лева за завеждане на ново дело по сметка на Арбитражен съд при БТПП. 224 800 лева са хвърлени за платената обезпечителна сума за обезпечение на евентуално бъдещо вземане. Парите са приведени по сметка на Сливенския окръжен съд. За адвокатски хонорар в полза на БУЛ ГЕЙТ са дадени други 2400 лева. 80 000 лева отиват за парична гаранция по дело във ВКС. За нова арбитражна такса по дело в Арбитражния съд на БТПП Община Сливен хвърля нови 32 293 лева. Всички разходи на общината са за 1 676 226, 63 лева. И това се прави при постановено решение на последна инстанция! Няма друга логика, освен очевидната - общината се точи чрез тези дела, твърди Мартин Стефанов.

В последствие е заведено от Г-н Кольо Милев - кмет на Община Сливен, търговско дело номер 46/2013 пред ОС гр. Сливен, с което Община Сливен, въпреки че вече е завела повторно иск на стойност 2 545 662,16 евро пред АС на БТПП, иска от Окръжен съд Сливен да се произнесе в това, че не съществува арбитражната клауза между Община Сливен и БУЛ ГЕЙТ ЕООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай